پس از بروز شوک ناشی از بازداشت سعد حریری نخست وزیر لبنان و وادار کردن وی به خواندن متن استعفا در ریاض از شبکه تلویزیونی العربیه، روزنامه اینترنتی پادشاهی سعودی ایلاف، که در لندن منتشر می‌شود با ژنرال گادی ایزنکوت رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل مصاحبه کرد. ایزنکوت در این مصاحبه تاکید کرد اسرائیل آماده مبادله اطلاعات امنیتی با عربستان سعودی برای مقابله با تهران است.

رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی در اولین مصاحبه از نوع خود با یک رسانه عربی در عین حال وجود هرگونه نیت از سوی ارتش اسرائیل برای حمله با حزب الله لبنان را رد کرد.

گادی آیزنکوت گفت: توافق نظر کاملی میان ما و عربستان وجود دارد. این کشور  حتی یک روز هم با ما رویارویی نداشته و ما علیه یکدیگر نجنگیده‌ایم. من بر این باورم اتفاق نظر کاملی میان ما و آنها در مورد محور ایران وجود دارد

گفتنی است یک ماه قبل، ایزنکوت ستاره نشستی بود که به دعوت دولت ترامپ در واشنگتن تشکیل شد و روسای ستاد ارتش آمریکا، اردن، عربستان سعودی، امارات و مصر در آن شرکت کردند.

آیزنکوت در مصاحبه با ایلاف با اشاره به این موضوع می گوید: من در جمع روسای ستادهای مشترک در واشنگتن بودم و هنگامی که سخنان نماینده عربستان را شنیدم فکر نمی‌کردم که دیدگاه وی با آنچه که من در مورد ایران و لزوم رویارویی با آن در منطقه فکر می‌کنم، تا این حد مطابقت داشته باشد.

رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی افزود: فرصتی برای ایجاد  ائتلاف بین المللی جدیدی در منطقه به رهبری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا وجود دارد و لازم است طرح بزرگ استراتژیک و کلی را برای متوقف ساختن خطر ایران وضع کرد. ما آماده تبادل تجربیات با کشورهای عرب میانه‌رو و تبادل اطلاعات برای مقابله با ایران هستیم.

مصاحبه آیزنکوت نه تنها اولین مصاحبه در نوع خود با یک رسانه‌های سعودی است بلکه اولین مصاحبه یک مقام صهیونیستی در این سطح با یک روزنامه عربی است. این مصاحبه در مقر ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در تل آویو انجام شد. محافل صهیونیستی معتقدند این مصاحبه نشانه حرکت به سوی روابط علنی و بی‌پرده عربستان و اسرائیل است.

اواخر مهرماه نیز رادیوی رسمی رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که یکی از شاهزادگان عربستان به صورت محرمانه به اراضی اشغالی سفری داشته و درباره پیشبرد تلاش‌ها برای برقراری صلح منطقه‌ای با مسؤولان برجسته اسرائیل گفت‌وگو کرده است. همان موقع عنوان شده بود که این مسؤول عربستانی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان بوده است. البته این خبر بعداً توسط  یک مسئول وزارت خارجه عربستان تکذیب شد.

پیام مصاحبه روزنامه عربستانی با رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل

به اعتقاد عبدالباری عطوان اظهارات اخیر رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل به این معناست که ائتلاف نظامی بین ریاض و تل آویو در حال تثبیت شدن است زیرا مبادله اطلاعات نظامی بین ارتش‌ها بیشتر در زمان جنگ و در چارچوب ائتلاف‌ها ضد دشمن مشترک انجام می‌شود. از سوی دیگر مجبور کردن سعد حریری به استعفا برای ایجاد خلاء قانون اساسی، به دو دستگی طائفه‌ای در لبنان منتهی می‌شود و زمینه را برای دخالت نظامی اسرائیل و عربستان برای حمله به حزب الله فراهم می‌کند با این هدف که پدیده حزب الله را در منطقه (انصارالله در یمن، بسیج مردمی در عراق، حماس در غزه و حزب الله در لبنان) که همچنان در حال گسترش است، ریشه کن کنند.

آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسراییل روز شنبه از کشورهای عربی خواست تا با تل آویو برای مقابله بهتر با ایران وارد صلح شوند. وی در ادامه اظهارات خود علیه ایران گفت: از کشورهای عربی می‌خواهم تا مثل انور سادات، رهبر پیشین مصر که با سفر به تل آویو اولین کشور عربی بود که با ما صلح کرد، با ما علیه ایران متحد شوند. لیبرمن گفت: اکنون خاورمیانه به چیزی که بیشتر از همه نیاز دارد یک اتحاد قوی علیه ایران است.

گفتنی است همکاری اسرائیل و عربستان و شماری دیگر از کشورهای عربی در حالی رو به افزایش است که تل‌آویو و ریاض همچنان با یکدیگر روابط دیپلماتیک رسمی برقرار نکرده‌اند. اما سیاست های تهاجمی و بلندپروازنه محمد بن سلمان برای تسلط بر منطقه باعث شده که تهران و ریاض در مناطقی چون سوریه، عراق، یمن، لبنان و بحرین رویاروی هم قرار گیرند.

نیویورک تایمز هم در تحلیل نوشته است: جاه‌طلبی شاهزاده محمد بن سلمان که در داخل عربستان قدرت خود را با سرکوب تاجران و اعضای خاندان سلطنتی به نمایش گذاشته است، در حال گسترش به سراسر خاورمیانه است. محمد بن سلمان بر این باور است که ایران قصد دارد به قدرت برتر و مسلط در عراق و لبنان تبدیل شود. نیویورک تایمز معتقد است به نظر می‌رسد سیاست امنیتی عربستان سعودی در دوره محمد بن سلمان با تغییرات ساختاری روبه‌رو شده است. ریاض به‌جای آنکه محتاطانه با فعالیت‌ها و تلاش‌های ایران در منطقه مقابله کند، رویکرد خصمانه و غیرسازنده‌ای را در قبال تهران در پیش گرفته است اما ایران یک گام جلوتر است.

این روزنامه در ادامه می نویسد: ایران شبکه‌ها، تخصص‌ها، تجربه و صبر راهبردی لازم برای مقابله و پیروزی در جنگ‌های نیابتی را با هزینه پایین دارد. ولی عربستان سعودی فاقد این ملزومات است و به همین دلیل است که به‌دنبال شکست دادن ایرانی‌ها در این بازی پرخطر و پرهزینه است.

ایران دارای قدرت دیگری است: تهران نشان داده است که برای دوستان و متحدانش در شرایط خوب و بد با آنها خواهد بود، عربستان سعودی چنین دیدگاه و رویکرد باثباتی را ندارد، این را از تروریست ها سوری، رهبران قومی عراق و سیاستمداران لبنانی بپرسید.