اعتراضات اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است و هر کسی از ظن خود به تحلیل آن می پردازد. مروری بر این واکنش‌ها خالی از لطف نیست.
کد خبر: ۵۴۶۵۷۳
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰ 02 January 2018

به گزارش تابناک : هیچ وقت و در هیچ دوره ای نبوده  کههمه چیز تمام و کمال و باب میل پیش رود و همه از آن رضایت کامل داشته باشند؛همواره عده ای برای تغییر وضع موجود تلاش کرده اند و گروه دیگر بر حفظ آن اصرارداشته اند. حکایت این روزهای پرتلاطم کشور اما کمی متفاوت از حرکات چارچوب مند و قانونی همیشه است، همین روزها که عده ای پرچم نارضایتیبه دست گرفته اند و آن را در خیابان ها به حرکت درآورده اند. هرچند ایناعتراضات  مدتهاست در مقابل خانه ملت یامقابل بانک ها و حتی نهاد ریاست جمهوری به چشم می خورد اما اینکه تبدیل به یک اعتراض سراسری شود قابل تصور نبود. همه چیز اما از یک نقطه کشور آغاز شد؛ مشهد! درست در همان روزی که معاون اول روحانی عازم این شهر شده بود.

جعبه سیاه اعتراضات

 

شروع اعتراضات از مشهد یعنی شهری که صدای منتقدین به دولت بیشتر از دیگر نقاط کشور ازبلندگوهایش به گوش می رسد سبب شد که شائبه های سیاسی بودن اعتراضات نیز پررنگ شود، موضوعیکه به نظر  جهانگیری هم قابل بررسی بود، آنجا که عنوان می کند« به نظر می آید پشتاین قضیه مسئله دیگری باشد که حتماً باید شناسایی شود. کسانی که بانی این قضایا درکشور هستند دود آن به چشم خودشان خواهد رفت؛ آنها فکر می‌کنند که با این کار بهدولت آسیب می‌زنند. وقتی که جریان اجتماعی راه افتاد و حرکت سیاسی درخیابان اتفاق افتاد حتما کسی که آن را شروع کرده اند ادامه دهنده و کنترل کنندهپایان آن نخواهند بود و دیگرانی خواهند بود که بر آن جریان سوار خواهند شد »(اینجا)

بعد از جهانگیری این مشاور رسانه ای روحانی بود که بحث سیاسی بودن اعتراضات راپیش کشید. حسام الدین آشنا هرچند بر لزوم پاسخ گویی به مردم تاکید کرد اما این راهم گفت که : «باندهای دسیسه ونیرنگ حداقل دوبار ثابت کرده‌اند که می توانند توده‌ها را بفریبند، آن‌ها که ننگیبزرگ چون هدایت و حمایت از متهم اصلی فاجعه کهریزک درسابقه‌شان جلوه‌گری می‌کند،از زمینه‌سازی برای ریخته شدن خون بی‌گناهان و کور شدن گره مشکلات ابایی ندارند وحتی حاضرند از داخل به ترامپ و نتانیاهو و بن سلمان چراغ سبز نشان بدهند. (اینجا)

شاید مهمترین جمله ای را که در این چند روز در رابطه با سیاسی بودن یا نبودناین اعتراضات مطرح شد به صحبت های معاون سیاسی وزیر کشور مربوط شود. جبارزاده درنشست خبری خود می گوید:« جعبه سیاه اتفاقات در حال بررسی است و بررسی‌هاهنوز تمام نشده است. » اینجمله به معنای آن است که این غائله بی قصد و نیت به راه نیفتاد.(اینجا) جعبه سیاهی که برخی چون محبیان براین اعتقادند که شاید ردپای برخی رقبای انتخاباتی روحانی هم در آن مشهود باشد.

اولین واکنش حسن روحانی

حقوق شهروندی، آزادی بیان و حق اعتراض، وعده هایی بودند که در روزهایانتخابات از زبان حسن روحانی مطرح می شد. روحانی در اولین جلسه هیاتدولت بعد از اعتراضات، خودش بلندگو را به دست گرفت تا باردیگر وعده هایش را تکرار کند. او بار دیگر اعتراضرا حق مردم دانست اما نسبت به تخریب اموال عمومی ابراز نگرانی کرد.روحانی  گفت:  انتقاد در همه امور کشور حق مردم است و ما معتقدیمحکومت و کشور متعلق به مردم است و مردم باید آنچه می‌خواهند را بخوبی بیان کنند.

او با تاکید بر اینکهنقد با خشونت و تخریب اموال عمومی کاملاً متفاوت است، گفت: در عین حالی که از نقداستقبال می‌کنیم و دستگاه‌های مسئول کشور باید زمینه را برای انتقاد و اعتراضقانونی مردم، حتی راهپیمایی و اجتماع قانونمند آنها فراهم کنند و این حق مردم است؛اما در عین حال نباید بگذاریم فضایی ایجاد شود که در آن فضا دوستداران انقلاب ومردم نگرانی برای زندگی‌ و امنیت‌شان، ایجاد شود.(اینجا)

یک روز بعد حسن روحانی باردیگر درباره تجمعات و اعتراضات اینبار در جلسه باکمیسیون های مجلس صحبت کرد. او در این جلسه با بیان اینکه  نقد و اعتراض مردم فرصت است نه تهدید گفت: مردم پاسختخریب کنندگان را می دهند.(اینجا)

سیاسیون میدان‌دار واکنش به اعتراضات

با شروع اعتراضات واکنش ها، تحلیل ها و اظهار نظر در این مورد نیز آغاز شدبرخی آن را یک حرکت سیاسی دانستند و برخی دخالت های کشورهای دیگر را مورد هدف قراردادند اما در یک مورد اتفاق نظر وجود داشت و آن اینکه این صدای اعتراض مردم است کهمطالباتی دارند و باید به این مطالبات پاسخ گفت و البته نباید به بهانه اعتراض به سمت تخریب و آشوبگری رفت.

در جدول زیر به مهمترین واکنش های سیاسی به تجمعات اخیر اشاره شده است؛

اسامی /سمت

واکنش

آیت‌الله جنتی/ دبیر شورای نگهبان

این اغتشاشات از جمله منکراتی هستند که دلیل به وجود آمدن آنها عدم برخورد با منکرات دیگری بوده است که عامل به وجود آمدن گرانی و ایجاد مشکلات اقتصادی بوده‌اند. (اینجا)

علی لاریجانی/ رئیس مجلس شورای اسلامی

ما باید با هم باشیم. اگر ملت ایران باهم باشد، این مسیر سرافرازی و عزتمندی را ادامه می‌دهند و این غرش‌های سیاسی بیهوده تاثیر نخواهد داشت ولی اگر تفرقه باشد و حق و باطل با یکدیگر باشد، آن گاه موفق می‌شوند. همه ما مسئول هستیم. (اینجا)

آیت‌الله علم‌الهدی/خطیب نماز جمعه مشهد

مردم حق دارند حل شدن مشکلات معیشتی خود را مطالبه کنند و باید مسوولان نیز برای حل مشکلات آن‌ها از قبیل مسکن و گرانی کار کنند. نباید شرایط به گونه‌ای باشد که کارد به استخوان مردم برسد و برای گفتن مشکلات خود وسط خیابان بیایند. اینکه از این شعار یک زن روسپی آمریکایی که رهبر منافقان است بیاید و از شما تشکر کند درست نیست. (اینجا)

ابراهیم رئیسی / تولیت آستان قدس

 ناامنی‌های کنونی در کشور سبب لبخندها و امیدواری دشمنان انقلاب اسلامی است.رفع مشکلات اقتصادی و رسیدگی به وضع معیشتی مردم همواره از ضرورت‌های قوای سه گانه بوده و هست و همه موظفند به دولت کمک کنند تا بتواند گره‌های اقتصادی مردم را باز و مشکلات معیشتی آنان را رفع کند. (اینجا)

علی مطهری/نائب رئیس مجلس

این که مردم احساس آزادی می‌کنند و نظر خود را در قالب تجمع یا راه‌پیمایی بیان می‌نمایند یک نقطه مثبت و روشن برای جامعه ما و نظام جمهوری اسلامی است. مسئولان ما باید برای بخش اول این پدیده یعنی اظهارنظر مدنی و آرام مردم شرایط را مهیا کنند و با بخش دوم آن یعنی تخریب اموال عمومی و ایجاد آشوب به شدت برخورد نمایند.(اینجا)

سردار رمضان شریف/سخنگوی سپاه

منکر برخی نارسایی ها و مشکلات کوچک در کشور نیستیم اما تیزهوشی و ولایتمداری فرزندان ملت باعث فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی از جمله گرانی و تورم خواهد شد. (اینجا)

یدالله جوانی/ مشاور عالی نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران

دشمن به‌دنبال برهم زدن ثبات در جمهوری اسلامی است، دیروز به بهانه انتخابات، امروز به بهانه معیشت. (اینجا)

اسماعیل کوثری/جانشین قرارگاه ثارالله(ع) سپاه پاسداران

این آقایانی که امروز به خیابان‌های تهران آمدند، ذات و رفتار خود را برای مردم به نمایش گذاشتند و نشان دادند که به دنبال رفع گرانی و این‌گونه مسائل نیستند. (اینجا)

محسن رضایی/دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام

آمریکایی که در دوران اعتراضات را سرکوب می‌کرد، امروز از اعتراضات سو استفاده می‌کند. دخالت در امور داخلی ایران بی پاسخ نخواهد ماند.

نظام شاهنشاهی در تاریخ ایران دفن شده است؛ این مُرده با دم مسیحایی هم زنده نمی‌شود. (اینجا)

محمدرضا عارف/ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام- نماینده تهران

‌رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم عزیزمان وظیفه مسئولین بخصوص دولت و مجلس است و پیگیری اینگونه مطالبات از سوی مردم با سازوکارهای قانونی حق طبیعی آنهاست ولی متوجه باشیم کاری نکنیم که فضای کشور متشنج شود .(اینجا)

احمد‌‌ توکلی / عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام

من بعضی از مخالفان دولت را می‌شناسم اما آدم‌هایی به این احمقی را نمی‌شناسم که بخواهند کشور را ناامن کنند.  نارضایتی مردم از برخورد با مالباختگان موسسات مالی مربوط می‌شود و جناحی شدن این مسائل به ضرر همه است.(اینجا)

سعید جلیلی/ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام

وقتی عده‌ای به خیابان می‎آیند و برای جنایتکاری مثل رضاخان ابراز احساسات می‎کنند، جای تردید باقی نمی‎ماند که این حرکت نه تنها برای مردم نیست بلکه یک «ارتجاع» آشکار است. (اینجا)

عزت‌الله ضرغامی/ عضو شورای انقلاب فرهنگی

 نشان دادند اگر خطری انقلاب را تهدید کند به میدان آمده و با چنگ و دندان از انقلاب دفاع خواهند کرد. (اینجا)

سید مهدی طباطبایی/ عضو جامعه روحانیت مبارز

بهتر است روحانی با مردم صحبت کند، مشکلات را با مردم در میان بگذارد و موانع را هم برای رهبری شرح دهد در این صورت می توان امیدوار بود کم کم زمینه برای رفع مشکلات در فضایی آرام و بدون تنش فراهم شود.(اینجا)

غلامعلی رجایی/ مشاورمرحوم آیت‌لله هاشمی رفسنجانی

نباید فکر کنیم که هرکس که در مخالفت با ما حرف زد، قصد ساقط کردن ما را دارد. چون اصولا برخی مخالفان انگیزه‌ این کار را ندارند و برخی هم از توانایی لازم برخوردار نیستند و آنهایی هم که در میدان هستند، سیستم امنیتی ما را در مقابل خود می‌بینند که به قدر کافی قوی هستند. (اینجا)

محمد هاشمی /عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام

در خصوص  این شرایط شاخص ها و نصیحت هایی از امام سراغ داریم که می تواند راهگشا باشد. اگر مرحوم آیت‌الله هاشمی امروز در میان ما بودند به گونه‌ای رفتار می‌کردند که معترضان هم راضی باشند. (اینجا)

محسن رهامی / عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان

مسأله تجمعات و راهپبمائی کاملا طبیعی و قانونی است و ما نباید این مسائل را، اگر در چارچوب قانون باشد، فورا به موضوعات امنیتی پیوند بزنیم و بزرگ کنیم. (اینجا)

آیت‌الله ممدوحی / عضو جامعه مدرسین 

مردم ایران حسابی هوشیارند به محض آنکه دیدند راهپیمایی‌های قبل، موجب سوءاستفاده آمریکایی‌ها و مزدوران‌شان در داخل کشور شد، در ۹ دی پاسخی قاطع دادند.(اینجا)

آبت‌الله غروی/ عضو جامعه مدرسین

 

این روزها شاهد تحرکات ضد انقلاب در کشور هستیم، متأسفانه این افراد با بهره‌گیری از مسائل اقتصادی که برای قشر کم درآمد وجود دارد با تحرکات خارج از مرزها و استفاده از شبکه‌های مجازی هدایت می‌شود، برای افراد ناآگاه باور نادرستی ایجاد کرده است.(اینجا)

آیت‌الله کعبی / عضو جامعه مدرسین

به طور قطع منافقین و نیروهای وهابی و ضد ایرانی و صهیونیست ها این جریان را سازماندهی می کنند اگر لازم باشد نیروهای انقلابی و مومن این آشوب های سازماندهی شده را جمع می کنند البته با خویشتن داری بین فتنه و گلایه های مردم باید تفاوت قائل بود.(اینجا)

سید علی خمینی/نوه امام راحل

با ساختارشکنی و نقد ساختارشکنانه و هنجارشکنانه هیچکس سودی نبرده و نخواهد برد»، خاطرنشان کرد: باید بدانیم اشکالات کشور ما با آرامش، گفت‌وگو، صحبت و تعامل حل شدنی است.(اینجا)

حجت الاسلام محسن غرویان / فعال سیاسی

به مردم توصیه می‌کنم انسجام خود را حفظ کنند و مسئولان هم از زدن حرف‌های تفرقه‌افکنانه خوداری کنند و انسجام و همبستگی خود را نشان دهند.اگر اعتراضات اقتصادی به اغراض سیاسی آلوده شود دشمن سوءاستفاده می‌کند، (اینجا)

ناصر ایمانی/ فعال سیاسی اصولگرا

نمی‌دانم چرا عده‌ای از تظاهراتی که در برخی از شهرها انجام شده، به هراس افتاده‎اند. در این تظاهرات هیچ نکته هراسناکی وجود ندارد. (اینجا)

امیر محبیان / فعال سیاسی اصولگرا

ضعف دولت در مدیریت توقعات مردم و ناتوانی در گره‌گشایی از مشکلات مردم بستر مناسبی برای بهره‌گیری از فرصت‌ها برای معارضان است که ناپختگی رقبا و عدم درک اولویت‌ها آن را تشدید کرده است. (اینجا)

روح‌الله حسینیان / دبیرکل جبهه پایداری

ما اجازه نمی دهیم آمریکا برای ما دولتی روی کار بیاورد، با همه مشکلات و انتقاداتی که به دولت داریم اگر ترامپ و بیگانگان بخواهند دولتی را جایگزین آن کنند در برابرشان می ایستیم.  (اینجا)

 

 

 

 

منبع : دیده بان ایران 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار