دادگاه وام‌های غیرقانونی بانک سرمایه برگزار شد

دادگاه سه نفر از مدیران سابق بانک سرمایه به نام بخشایش، کاظمی و توسلی به اتهام پرداخت وام‌های خارج از ضوابط بانک سرمایه برگزار شد. 

نکته جالب توجه مطرح‌شدن نام حسین هدایتی، سامان مدلل، هادی رضوی و محمد امامی است.

***

دفاع حسین مرعشی از مجلس دوم

حسین مرعشی در گفت‌وگو با ایرنا استانی شدن انتخابات مجلس را اقدامی ناکارآمد دانست و به ایرنا گفت: اگر در کشور نقص داریم باید به فکر تشکیل مجلس دوم باشیم، نه این که شیوه انتخابات نمایندگان مجلس را تغییر دهیم.

«حسین مرعشی» گفت: مجلس دوم می تواند تحت عنوان «مجلس نخبگان» یا «مجلس سنا» و از ادغام و ترکیب مجلس خبرگان رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام و برخی نهادهای دیگری که قانونگذاری می کنند، تشکیل شود که انتخابات آن می تواند استانی برگزار شود.

***

واکنش اصلاح‌طلبان به موسوی خوئینی‌ها

ایرنا به مناسبت سالگرد مرحوم هاشمی رفسنجانی به سراغ سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها رفت. موسوی‌خوئینی‌ها از سران جناح چپ در دهه شصت و از منتقدان هاشمی در آن دهه و دهه هفتاد بود. بخش دوم گفت‌وگوی خوئینی‌ها دیروز منتشر شد و با واکنش‌های بسیاری همراه شد و بخش سوم آن هم امروز منتشر شد. انتقادات صریح خوئینی‌ها از عملکرد و روحیات هاشمی رفسنجانی باعث شد اصلاح‌طلبان متقابلا از خوئینی‌ها انتقاد کنند.

 

روزنامه شرق در گزارشی تلاش کرد به خوئینی‌ها یاد‌آوری کند او هم در دهه شصت رادیکال بوده است. شرق نوشت: «وقتی خوئینی‌ها مواضع پیشین هاشمی را نقد می‌کند، عنصر زمان را در نظر نمی‌گیرد و گویی فضای انقلابی دهه 60، همان مناسباتی را داشته که اکنون حکمفرماست.  موسوی‌خوئینی‌ها در گفت‌وگوی اخیر خود گفته است: هاشمی آن‌قدر چپ بود که یک بار در نماز جمعه گفت باید از کسانی که در بانک‌ها پول دارند، خمس گرفت و همین موضوع باعث شد خلق‌الله پول‌هایشان را از بانک‌ها بیرون بکشند. فارغ از نقد مطرح‌شده، باید علاوه بر «ما قال» به «من قال» این سخنان نیز توجه کرد. فردی چنین موضوعی را مطرح می‌کند که خود در دهه ۶۰ گفته بود: «مسئولان شبکه بانکی فکر نکنند جمهوری اسلامی در پی آن است که حتما برای آن‌ عده که پولی مازاد بر احتیاج خود دارند، سود دست‌وپا کند؛ نه. اساسا جهت‌گیری ‌ما در حذف این‌گونه پولدارهاست». این سخن موسوی‌خوئینی‌ها نه‌تنها به‌منزله نادیده‌گرفتن نظام اقصادی راست است، بلکه از یک خوانش چپ پیروی می‌کند...

تردیدی در این نیست که علاوه بر مرحوم هاشمی و خود آقای خوئینی‌ها، بسیاری از نیروهای سیاسی امروز که به‌عنوان نیروهای اصلاح‌گر شناخته می‌شوند، در دهه نخست انقلاب مواضعی تند و گاهی رادیکال داشته‌اند. اکنون که خوانشی مشترک میان نیروهای اصلاح‌طلب وجود دارد و آن برقراری اعتدال و درنظرداشتن مطالبه‌گری از دستگاه‌های مسئول است، قدری عجیب به نظر می‌رسد که آیت‌الله موسوی‌خوئینی‌ها علیه فردی این‌گونه سخن بگوید که دست‌کم در دهه پایانی عمر خود، مواضع آزاداندیشانه‌ای داشت. از سوی دیگر، همگان موسوی‌خوئینی‌ها را به‌عنوان نیرویی سیاسی می‌شناسند؛ بنابراین انتظار آن است این شخصیت برجسته تاریخ انقلاب، قدری مصالح سیاسی حاکم بر این ‌روزهای ایران را در نظر داشته باشد؛ زیرا علاوه بر آنکه تخریب هاشمی در شرایط فعلی منجر به از‌بین‌رفتن وحدت سیاسی می‌شود، چهره فردی را مخدوش می‌کند که مردم از او به‌عنوان یک اصلاح‌گر یاد می‌کنند و دقیقا معلوم نیست آقای موسوی‌خوئینی‌ها با این مباحث چه نتیجه مثبتی را دنبال می‌کند.»

صادق زیباکلام هم خوئینی‌ها را به دروغ‌گویی متهم کرد. زیباکلام به نامه‌نیوز گفت:« متاسفانه یکسری جاها در آن مصاحبه آقای موسوی خوئینی ها رسما دروغ گفتند. درباره خطبه نمازجمعه معروف آقای هاشمی رفسنجانی در خرداد ۷۶ بچه کلاس اول دبستان هم آن روز فهمید که آقای هاشمی می گوید مبادا اقتدارگرایان به نفع آقای ناطق نوری تقلب کنید اما حالا در روز روشن آقای موسوی خوئینی ها دروغ می گوید و این نیت آقای هاشمی را برعکس جلوه می دهد و معتقد است «آقای هاشمی می خواست جلوی تقلب به نفع آقای خاتمی را بگیرد».

رسول منتجب‌نیا به انتخاب گفت: «برای من و خیلی ها این سئوال به وجود آمده که آقای موسوی خویینی ها که ۱۰ سال یکبار هم با خبرنگاران گفتگو نمی کند، چطور می شود در سالگرد این بزرگوار چنین حرفهایی را مطرح می کند. مخصوصا اینکه آیت الله در سال های واپسین عمرشان، به دلیل همصدایی با اصلاحات و پشتیبانی از اصلاح طلبان بیشترین هزینه ها را متحمل شدند و ۲ سال بعد از رحلت هم، هنوز تندروها انواع و اقسام توهین ها و تهمت ها را نسبت به آن مرحوم دریغ نمی کنند. پس به حکم انصاف و دین، باید در ازای کارهایی که ایشان در سال ۸۸ به بعد داشتند، باید تکریمش کنیم.»

***

چه کسی رئیس مجلس آینده می‌شود؟

نامه‌نیوز در یادداشتی از قالیباف، عارف، زاکانی و حدادعادل به‌عنوان افرادی نام برده است که در مظان ریاست مجلس آینده هستند. این سایت خبری با فرض انتصاب رئیسی به ریاست قوه قضائیه  درباره قالیباف نوشته است: «نبودن آقای رئیسی در گردونه انتخابات ها راه را  بیش از همه برای محمدباقر قالیباف باز می کند. رقیبی که هنوز هم به خاطر کناره‌گیری به نفع او در انتخابات 96 دلخور است. قالیباف و هوادارانش در لحظات آخر راه درست را پیدا کرده و دریافتند که جایی در پاستور نخواهند داشت اما معلوم نیست که هنوز هم همان تحلیل را داشته باشند لذا باید دید که تلاش دوباره در انتخابات ریاست جمهوری را ترجیح می دهند یا سعی می کنند که به مجلس راه یافته و از سنگر دیگری سیاست ورزی کنند. شنیده های خبرنگار نامه نیوز حاکی از آن است که گزینه دوم را برگزیده اند و از همین حالا نیز در حال یارکشی برای عرض اندام در بهارستان هستند... 

عارف در حضور لاریجانی شانسی برای رئیس مجلس شدن ندارد اما می تواند مثل دیگر مدعیان این کرسی به رئیس جمهور شدن لاریجانی امیدوار باشد و در این صورت از افرادی مثل قالیباف، حدادعادل ، زاکانی و ... کم شانس تر نیست. گذشته از شانس، انگیزه مهم است که عارف بیش از دیگران داد.»

***

ناگفته‌های خوئینی‌ها از انتخاب رهبری

سیدمحمد موسوی‌خوئینی‌ها در بخش سوم گفت‌وگویش با ایرنا روایت جالبی از حضورش در مرکز تحقیقات ریاست‌جمهوری در دوره هاشمی، انتخاب رهبری بعد از رحلت امام و فاصله اصلاح‌طلبان با حاکمیت ارائه داده است. که البته باز هم خالی از نقد هاشمی نیست. خوئینی‌ها درباره انتخب رهبری گفت: «من از آقای هاشمی چیزی در ذهنم نیست که دنبال شورائی شدن باشد. اصلا دو تا گزینه داشتیم؛ یا باید شورایی می‌بود یا فردی. در قانون نوشته شده بود که اگر کسی از مراجع تراز اول تقلید نبود که صلاحیت رهبری داشته باشد، آن وقت شورایی باشد. می‌دانستیم با آن شرایط یک نفر را نداریم و از این رو، خودبه‌خود ذهن‌ها به سمت شورایی رفت. آقای هاشمی هم بعنوان مدیر جلسه ناگزیر بود بحث شورایی را مطرح کند. چند نفر در مخالفت با شورایی بودن صحبت کردند. بعد به رای‌گیری رسید ولی شورایی شدن رهبری رای نیاورد. آقای خامنه‌ای هم هیچ صحبتی نکرد. بعدا وقتی که بنا شد آقای خامنه‌ای انتخاب شود، خود ایشان گفت من فکر نمی‌کردم شورایی رای نمی‌آورد، والا می‌آمدم در موافقت با شورایی صحبت می‌کردم. یعنی آقای خامنه‌ای هم بنا داشته در حمایت از شورایی بودن صحبت کند. اینکه آقای هاشمی چه در دل داشته، نمی‌دانم ولی در مدیریت جلسه چیزی به خاطرم نیست که آقای هاشمی دنبال این بود که شورایی نشود؛ البته این را هم اضافه کنم که واقعا تعطیل کردن مملکت بهتر بود تا اینکه مدیریت شورایی برایش بگذاریم. مدیریت شورایی حتی برای یک استانداری و وزارتخانه هم جواب نمی‌دهد، چه رسد به رهبری یک کشور که مدیریت شورایی آن می‌تواند کشور را فلج کند... این را هم لازم است بگویم که بهترین کار همان بود که آن روز اتفاق افتاد. رهبری شورایی که اصلا از نظر من مردود و ناکارآمد بود. اما در رهبری فردی هم، در آن روز و روزگار در آن جمعی که فعال بودند، مناسب‌تر از آقای خامنه‌ای نداشتیم.»

***

وضعیت نهاد ریاست جمهوری، جهانگیری را کلافه کرده است

اکبر ترکان، مشاور سابق رئیس جمهور و رئیس هیات مدیره شستا در گفتگو با مهر در رابطه به موضوع اختیارات معاون اول رئیس جمهور گفت: در هر دوره ای از ریاست جمهوری کارکنان نهاد ریاست جمهوری افزایش یافته و بسیاری از دوستداران رئیس جمهور در نهاد استخدام شدند.. راه حل خروج از وضعیت فعلی نهاد ریاست جمهوری این است که تمام این پرسنل را به نهادهایی بدهند که به پرسنل نیاز دارند و باید یک نهاد ریاست جمهوری با ۵۰۰ پرسنل و زیر نظر معاون اول رییس جمهور داشته باشیم، همانطور که در دوره مرحوم حبیبی اینطور بود و نهاد ریاست جمهوری زیر نظر معاون اول بود و دفتر رییس جمهور برای انجام کارهایی در سطوح عالی به ۷۰ تا ۸۰ نیرو نیاز دارد.

ترکان تصریح کرد: به نظرم وضعیت فعلی نهاد ریاست جمهوری و دفتر رئیس جمهور موضوعی است که آقای جهانگیری را کلافه کرده است، زیرا معاون اول هم اکنون در اداره نهاد اختیاراتی ندارد و اداره نهاد توسط رئیس دفتر رئیس جمهور انجام می شود و اگر آقای جهانگیری بخواهد کارهای اداری مخصوص به خود را انجام دهد باید از رئیس دفتر رئیس جمهور بخواهد و این اشتباه است.