مشکلات قلات تمامی ندارد. با اینکه یکی از روستاهای هدف گردشگری فارس است و به تازگی هم بافت تاریخی اش به عنوان نخستین روستای استان درفهرست ملی جای گرفته اما این روزها با مشکلاتی روبه رواست که تنها تخریب محیط های طبیعی و تاریخی را درپی دارد.
کد خبر: ۷۶۷۰۹۵
تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۱ 29 July 2019

تابناک فارس به نقل از توریسم آنلاین:روستای تاریخی قلات که پیشینه اش به بیش از یک هزار و ۵۰۰ سال قبل برمی گردد سال هاست که به یکی از جاذبه های گردشگری فارس تبدیل شده اما این روزها خطرات متعددی آن را تهدید می کند. از تخریب های عمدی بناهای قدیمی و تاریخی گرفته تا انباشت زباله در گوشه وکناراین روستا و وجود بیشمار سگ های ولگرد تنها بخشی از مشکلات و مصایبی است که روستای ملی قلات با آن روبه روست .
قلات از جمله روستاهای هدف گردشگری فارس است که زمانی هم به دلیل بافت پلکانی اش به ماسوله جنوب هم معروف بوده ، روستا در ۳۶ کیلومتری شمال غرب شیراز، قرار دارد و یکی از جاذبه های گردشگری فارس محسوب می شود که در فصول مختلف سال پذیرای گردشگران است .توصیف زیبایی های این منطقه نه تنها در اسناد و کتب تاریخی آمده بلکه بسیاری از سیاحان و گردشگران خارجی که در دوره های مختلف تاریخی به فارس سفر کرده اند از جاذبه های طبیعی و زیبایی های آن که به کلات سرخ شیراز هم معروف بوده، دیدن کرده اند.
خیابان اصلی روستا سنگفرش شده و با تخریب بسیاری از خانه های قدیمی، پارکینگ های متعددی هم از ابتدای ورودی روستا ایجاد گشته ، اما گردشگران با خودروهای سبک و سنگین می توانند وارد روستا شوند، البته به ازای پرداخت ۴ هزار تومان بلیت ورودی .
بنابر این گزارش زمانی قلات به ماسوله جنوب معروف بود روستایی که پلکانی بوده و حیاط خانه ها پشت بام خانه های دیگر بوده است.
با اینکه بافت این روستا قابلیت این را دارد که احیا شود اما بی توجهی به آن همچنان ادامه دارد به طوری که برخی از خانه ها ی روستایی تخریب و به پارکینگ تبدیل و برخی هم به سبک معماری جدید و در ارتفاع های متعددی ساخته شدند به طوری که بلند مرتبه سازی را در این روستای ملی شده فارس به وضوح می توان دید.به گفته کارشناسان میراث فرهنگی با تخریب برخی از خانه های قدیمی خانه های جدید در همان محل ساخته می شود که هویت بافت را از بین می برد که جا دارد این موضوع مورد بررسی قرار گیرد و از چنین اقدامی جلوگیری شود. به اعتقاد برخی از فعالان حوزه گردشگری قلات روستایی است که می تواند درآمدزا باشد و به اقتصاد مردم محلی منطقه کمک کند اما به دلیل بی توجهی گردشگران و البته همین جامعه محلی در آستانه نابودی است.
در حال حاضر برای وارد شدن به روستا باید از گیت ورودی گذشت و مبلغ ۴ هزار تومان هم به مسئول باجه داد تا اجازه ورود خودرو به روستا داده شود.
در نگاه نخست گردشگران تصور می کنند که این مبلغ ورودی برای ارایه خدمات رفاهی چون پارکینگ و سرویس بهداشتی است اما با ورود به بافت تاریخی روستا این ذهنیت کاملا پاک می شود چرا که گردشگران مجبورند خودروهای خود را در محوطه هایی که حاصل تخریب خانه های تاریخی و قدیمی روستا است و از هیچ استاندارد و امنیتی هم برخوردار نیست پارک کنند. البته در این روستا هم از وجود سرویس های بهداشتی مناسب و تمیز هم خبری نیست . در برخی از نقاط روستا هم سطل های زباله وجود دارد اما همیشه پر و اطراف آن هم مملو از سگ های ولگرد است و بوی نامطبوع آن بسیار آزار دهنده می باشد .
درواقع در این روستا اثری از خدمات دهی به گردشگران وجود ندارد وآنطورهم که قویمی دهیار این روستا به ما می گوید: گردشگران با ۴ هزارتومان روستای ملی قلات را نابود کردند! و ای کاش ورود گردشگران به این روستا ممنوع می شد. وی در
گفت وگو با خبرنگارما با اشاره به مبلغ ورودی روستای قلات گفت: ورودی این روستا در مقایسه با ورودی برخی از سفره خانه ها و اماکن محوطه های گردشگری و تاریخی بسیار ناچیز است اما برخی ها با پرداخت همین رقم هم مشکل دارند و اعتراض می کنند.
قدیمی که معتقد است عامل اصلی وجود زباله ها و نابسامانی که در روستای قلات دیده می شود گردشگران هستند با ابراز تاسف گفت: متاسفانه برخی از گردشگران در محوطه های تاریخی و طبیعی روستا زباله ها را رها می کنند و حتی برای آتش درست کردن از شاخ و برگ گیاهان و درختان موجود در منطقه استفاده می کنند که آسیب جدی را به طبیعت می رساند.وی ادامه داد: بارها و بارها دیده شده که گردشگران بدون اجازه به باغ های شخصی افراد می روند که منجر به نارضایتی باغداران شده است.
دهیار قلات ادامه داد: در نظر داریم برای حفظ محیط طبیعی روستا از تردد خودرو جلوگیری شود اما باید زیر ساخت های لازم در این رابطه وجود داشته باشد ، برای نمونه جا دارد که در محوطه بیرونی روستا پارکینگ مناسبی ساخته شود اما ایجاد آن به ۷ تا ۸ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که در حال حاضر چنین بودجه ای نداریم.
قویمی درباره ساخت سرویس های بهداشتی عمومی و مناسب در این روستا نیز گفت: قبول داریم که در حال حاضر وضعیت سرویس های بهداشتی در این منطقه مناسب نیست . هم اکنون در نزدیکی آبشار سرویس هایی در حال ساخت است و به زودی در دیگر نقاط روستا هم چشمه های سرویس بهداشتی احداث می شود البته به شرطی که مشکل فاضلاب روستا حل شود.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار