بیم و امید‌ها در آستانه سوم اسفند و پایان ضرب الاجل ایران بر سر برجام و توقف پروتکل الحاقی به اوج خود رسیده است. در همین حال، کنفرانس امنیتی مونیخ که قرار است روز جمعه مجازی برگزار شود، امید‌ها برای اعلام ناگهانی بایدن برای بازگشت به برجام را دوچندان کرده است.
کد خبر: ۹۴۱۹۱۵
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۷ 18 February 2021

بین الملل تابناک: بیم و امید‌ها در آستانه سوم اسفند و پایان ضرب الاجل ایران بر سر برجام و توقف پروتکل الحاقی به اوج خود رسیده است. در همین حال، کنفرانس امنیتی مونیخ که قرار است روز جمعه مجازی برگزار شود، امید‌ها برای اعلام ناگهانی بایدن برای بازگشت به برجام را دوچندان کرده است.

به گزارش یورونیوز، کنفرانس امنیتی مونیخ در شرایطی فردا، جمعه برگزار می‌شود که نگاه‌های امیدوار منتظر شنیدن سخنانی هستند تا گره توافقنامه برجام گشوده شود.

برخی کارشناسان که به دولت جدید آمریکا مشاوره می‌دهند، معتقدند که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا می‌تواند با اطمینان از قصد خود برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ سخن بگوید.

بر اساس برنامه اعلام شده برای کنفرانس امنیتی مونیخ، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز جمعه، ۱۹ فوریه در این کنفرانس سخنرانی خواهد کرد. آقای بایدن همچنین قرار است در همین روز در جلسه مجازی رهبران جهان، جی-۷ به میزبانی بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا شرکت کند. موضوع این جلسه مجازی، پاسخ جهانی به همه‌گیری کرونا خواهد بود.

در حالی که تحولات پیرامون توافق هسته‌ای ایران شتاب گرفته و جهان شاهد کاهش گام به گام تعهدات برجامی از سوی ایران است، عنصر زمان بسیار تعیین کننده خواهد بود.

بازگشت به برجام در نشست مجازی مونیخ؟

پایگاه خبری دیپلماتیک به نقل از یک مقام آگاه گزارش داد، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ممکن است روز جمعه در نشست مجازی کنفرانس امنیتی مونیخ قصد خود برای بازگشت آمریکا به برجام را اعلام کند.

به گزارش لورا روزن در تارنمای دیپلماتیک، بایدن قرار است روز جمعه ساعت ۱۱ و ربع به وقت واشنگتن در نشست مجازی کنفرانس امنیتی مونیخ سخنرانی کند. این پایگاه خبری به نقل از یک مقام آگاه و طرف مشاوره دولت آمریکا گزارش داد که بایدن ممکن است قصد خود برای بازگشت آمریکا به برجام را اعلام کند.

خبر رسانه‌های آمریکا درباره احتمال بازگشت آمریکا به برجام در حالی است که جمهوری اسلامی ایران با بیان موضع شفاف خود تاکید کرده که لغو تحریم‌های ظالمانه و اجرای تعهدات طرف‌های دیگر تنها راه حفظ برجام است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، روز چهارشنبه تاکید کردند که جمهوری اسلامی این بار با وعده قانع نخواهد شد.

ایشان تأکید کردند: اگر عملِ طرف مقابل را ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد و این بار، جمهوری اسلامی با حرف و وعده قانع نخواهد شد.

روحانی رییس جمهوری ایران نیز در گفت وگوی تلفنی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان با او تاکید کرد، اگر اروپا واقعا به دنبال حفظ برجام و اهداف آن است، باید در عمل آن را ثابت کند و تنها راه حفظ برجام لغو تحریم‌های غیرانسانی آمریکاست.

"لورا روزن" خبرنگار آمریکایی نویسنده گزارش دیپلماتیک در عین حال خاطرنشان کرد، برخی کارشناسان امور ایران بر این باورند که صرف اعلام قصد آمریکا برای بازگشت به برجام، برای تعلیق برنامه ایران جهت کاهش همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کافی نیست.

مقام آگاه یاد شده گفت، به نظر او تا زمانی که بایدن دستور اجرایی در زمینه قصد خود برای بازگشت به برجام صادر و تدابیری اقتصادی برای اثبات قصد خود اجرا نکند، چنین حرف‌هایی برای قانع کردن ایران به تعلیق برنامه خود برای کاهش همکاری با آژانس کافی نخواهد بود.

اشاره این رسانه آمریکایی به اجرایی شدن قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سه‌شنبه آینده برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است، در حالی که دکتر روحانی رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه با بیان اینکه پروتکل الحاقی ـ همانطور که از اسم آن هم مشخص است ـ الحاق به آنچه قبلا بوده، تاکید کرد: پادمان اجرا خواهد شد و بازرسان آژانس هستند و آن‌ها می‌توانند نظارت کنند و مشکلی در این جهت نداریم.

بایدن همچنین قرار است روز جمعه در نشست مجازی سران گروه-۷ به میزبانی بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس شرکت کند. در همین حال، "جف راتکه" مقام سابق وزارت خارجه و کارشناس روابط آمریکا و آلمان به خبرنگار دیپلماتیک گفت، دولت آلمان مشتاق همکاری با دولت بایدن در تلاش برای حفظ توافق هسته‌ای است؛ توافقی که دولت ترامپ با خروج از آن در سال ۲۰۱۸ (اردیبهشت ۹۷) تحریم‌های ضدایرانی و یکجانبه آمریکا را مجددا برقرار کرد.

شورای امنیت ملی آمریکا از پاسخ به این که آیا بایدن در سخنرانی روز جمعه خود در کنفرانس امنیتی مونیخ از قصد و نیت آمریکا برای بازگشت به برجام سخن خواهد گفت، خودداری کرده است.

 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :