یروزآباد فارس با وجود جاذبه‌های رنگارنگ شهری، روستایی و عشایری همچنین به‌ واسطه میراث جهانی و دستبافت‌های خود، شهرتی مثال زدنی دارد.
کد خبر: ۹۴۷۳۴۳
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۴ 09 March 2021

تابناک فارس به نقل از فارس: شهرستان فیروزآباد یکی از مناطق خوش آب‌وهوا و سنتی مطرح کشور است و به همین دلیل صنایع‌دستی آن‌که شامل تولیداتی مانند گلیم، گبه، لباس‌های رنگارنگ عشایر، جاجیم و فرش بوده، بازارهای استان فارس و کشور را در اختیار گرفته که در چند سال اخیر جهانی شده است.

زندگی شهری، عشایری و روستایی مردم منطقه همچنین باعث جذب گردشگران به این شهرستان شده است و مردم مهربان این منطقه، تمام تلاش خود را برای پذیرایی میهمانان به کار می‌گیرند.

زیبایی و طبیعت خاک فیروزآباد ‌قدری گسترده‌تر بر دل نشسته است که می‌توان گفت تک‌تک مناطق این شهرستان خود به‌ تنهایی یک مرکز بزرگ گردشگری طبیعی در کشور محسوب می‌شود و برای دیدن زیبایی‌های بکر و طبیعی فیروزآباد، سفرهای متعددی نیاز است.

یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری شهرستان فیروزآباد، شهر میمند در ۳۰ کیلومتری شرق فیروزآباد است که گلاب و عرقیات آن در ایران و جهان معروف بوده و سالانه جمع بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی را در فصل گلاب‌گیری به این شهر خوش عطر می‌کشاند و بازارهای استان فارس و کشور همیشه یادی از شهر گل‌های سرخ محمدی دارند.

نگاهی به برخی از ظرفیت‌های گردشگری شهرستان فیروزآباد که شامل جاذبه‌های مذهبی، طبیعی و تاریخی است خواهیم داشت تا شما با داشتن این اطلاعات، قدم در مسیر حضور در این شهرستان بگذارید.

بقعه متبرکه امامزاده اسماعیل (ع) که در شهر میمند قرار دارد و از نوادگان امام جعفر صادق (ع) به‌حساب می‌آید و همچنین امامزاده بی‌بی حور و بی‌بی نور و امامزاده داود که از جمله جاذبه‌های مذهبی این شهرستان است. گچ‌بری زیبایی که در داخل این بقعه با اسامی ۱۴ معصوم نقش بسته و تاریخ ۱۲۱۰ هجری قمری را ثبت کرده دیدنی است.

شهر دایره‌ای گور از شهرهای ساسانی که قدمت این شهرستان را نشان می‌دهد از جمله دیگر آثار تاریخی مطرح فیروزآباد به‌حساب می‌آید و از قدیمی‌ترین شهرهای فارس است که پلانی مدور و دارای چهار دروازه دارد.

مناره شهر و تخت‌نشین، از آثار برجای‌مانده از این شهر کهن را می‌توانید هنوز مشاهده کنید. فیروزآباد تا قبل از حمله اسکندر به ایران، شهر گور نامیده می‌شد.

اسکندر مقدونی این شهر را کاملاً ویران کرد و قرن‌ها بعد از اسکندر، اردشیر مؤسس سلسله ساسانی این شهر را احیا و آباد کرد، اما در حمله تازیان به ایران این شهر دوباره ویران شد.

قدیمی‌ترین رصدخانه ایران در فیروزآباد

قدیمی‌ترین رصدخانه ایران در کنار نقوش رنگی شاهزادگان ساسانی در شهر گور فیروزآباد قرار دارد که این رصدخانه شاهکاری از دانش ایران در آن اصل محسوب می‌شود.

رصدخانه مراغه که از دوران ایلخانی بر جای مانده بود به عنوان قدیمی‌ترین و رصدخانه ایران شناخته می‌شد اما حال رصدخانه شهر گور فیروزآباد با ۳۰۰ سال قدمت بیشتر، عنوان دار قدیمی‌ترین رصدخانه ایران است.

قلعه دختر؛ بنایی سه‌ طبقه بر فراز کوه تنگاب

دیدن قلعه دختر که بر فراز کوه تنگاب و در سه‌ طبقه بنا شده را در سفر به این شهرستان فراموش نکنید که با معماری خاصی ساخته‌ شده است.

این قلعه با استفاده از مصالح سنگ و گچ به وجود آمده و کاربرد آن در مسائل نظامی و دفاعی بوده و در شش کیلومتری جاده فیروزآباد به شیراز در دامنه کوهی مشرف‌ به جاده ایجادشده است.

در بخشی از قلعه دختر، دهانه غاری وجود دارد که مردم محلی اعتقاد دارند به کاخ اردشیر بابکان در جلگه فیروزآباد راه داشته است و در هنگامی‌که قلعه با هجوم دشمن رو به‌ رو می‌شد می‌توانست ارتباط خود با بیرون برای تأمین مایحتاج زندگی را حفظ کند.

نقش‌ برجسته تاج‌گذاری اردشیر بابکان بر فراز رودخانه تنگاب نیز از آثار بر جای‌ مانده از دوران ساسانیان که اردشیر را در حال دریافت نشان و حلقه شاهی از اهورامزدا به تصویر کشیده است.

کاخ اردشیر ساسانی بنایی هم‌تراز با تخت جمشید

کاخ اردشیر ساسانی به طول ۱۰۴ و عرض ۵۵ متر که در کنار چشمه آبی قرار دارد و به نام آتشکده معروف شده، از جمله دیدنی‌های شهرستان فیروزآباد است که جهانگردان را به تفکر و درس گرفتن از تاریخ فرامی‌خواند.

با گذشت یک هزار و ۸۰۰ سال، هنوز گچ‌بری‌های تالارهای تودرتوی این کاخ سالم مانده و در ضلع شرقی کاخ چهار ساختمان گنبدی بزرگ وجود دارد که گنبدهای آن با سبک خاصی بالا رفته است.

برخی از پژوهشگران اهمیت این کاخ را هم‌ردیف تخت جمشید ذکر می‌کنند زیرا محل بر تخت نشستن اردشیر است. دیدن این بنا که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است را به شما توصیه می‌کنیم تا هم سری به تاریخ بزنید و هم در کنار چشمه‌ای که در کنار این کاخ جاری است صفایی کرده باشید.

در شهرستان فیروزآباد، با جاذبه‌های گردشگری طبیعی بسیاری روبه‌رو می‌شوید که یکی از آن‌ها تنگ خرقه، دره‌ای سرسبز و خرم است که با پوشش جنگلی زیبا و چشمه‌ها و باغ‌های خود، خاطرات بسیاری را برای شما به ارمغان می‌آورد.

علاوه بر آن، بقعه امامزاده خرقه نیز فضای معنوی به این محیط گردشگری داد ه است. آبشار خرقه فیروزآباد در ۱۰۰ کیلومتری شیراز نیز یکی از مکان‌های باصفای منطقه است.

تنگه هایقر با عمق ۴۵۰

تنگه هایقر فیروزآباد یا ژئوپارک مشهور به گرند کانیون ایران که یکی از شگفت‌انگیزترین و زیباترین تنگه‌ها در ایران و دنیا است.

تنگه هایقر در ۳۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان فیروزآباد و پس از روستای رودبال واقع‌شده است. طول تنگ در حدود ۸ کیلومتر است و رودخانه قره آقاج در بستر آن جریان دارد رودخانه بلندی که پس از پیچ‌وخم‌های بسیار بانام «مُند» به خلیج‌فارس می‌ریزد.

تنگه هایقر با پستی بلندی‌های عجیب، رنگ‌های متنوع صخره‌ها و دیوارهای بلندی که عمقشان به ۴۵۰ متر می‌رسد، طبیعت منحصربه‌فردی است. همین تفاوت و اعجاب و همین‌طور شباهتش به «گرند کانیون» باعث شده بسیاری آن را نسخه ایرانی این دره معروف بنامند.

سد تنگاب در استان فارس، محل تنگاب و در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهر فیروزآباد بر روی رودخانه فیروزآباد واقع شده‌است.

سد تنگاب در فاصله ۹۰ کیلومتری جنوب شیراز قرار دارد و نام‌های دیگر این سد، سد ساسانیان، سد اردشیر و سد آریوبرزن هستند و ارتفاع سد از بستر رودخانه ۵۱ متر است.

سرآب اصلی رودخانه فیروزآباد از چشمه‌های حنیفقان بوده و از طرف دیگر آب‌های جاری دشت شور آب، مهکویه، زنجیران و جوکان به این رودخانه ملحق شده و در حوالی مهکویه به تنگ هلالو می‌رسد.

بعد از طی حدود ۵ کیلومتر و با الحاق حوزه سرریزجان به تنگه تنگاب (محل سد) رسیده پس از طی مسیر نسبتاً طولانی تنگ تنگاب به دشت فیروزآباد وارد می‌شود.

ارتفاع متوسط دشت هزار و ۲۵۰ متر می‌باشد و شبکه آبیاری زهکشی در حدود ۱۳ هزار و ۸۶۰ هکتار خالص از اراضی دشت فیروزآباد را زیر پوشش قرار می‌دهد که ناخالص آن ۱۵ هزار و ۳۵۰ هکتار است.

سد تنگاب از نوع سنگ‌ریزه‌ای خاکی با هسته رسی با عرض تاج سد ۱۰ متر طول تاج ۲۷۰ متر و حجم مخزن ذخیره‌ای آن ۱۴۰ میلیون مترمکعب و اعتباری بالغ‌بر ۷۰۰ میلیارد ریال احداث‌شده که ۲۵ درصد آب آن صرف مصارف صنعتی و امور کشاورزی خواهد شد.

کوه برز با طبیعت بکر و شگفت‌انگیر

منطقه برز کوهی است با طبیعتی بکر، شگفت‌انگیز، جنگل‌های انبوه و حیات‌وحشی بی‌نظیر که در مسیر فیروزآباد به فراشبند در فاصله ۳۵ کیلومتری این شهرستان در شمال غربی آن واقع‌شده است.

این منطقه کوهستانی فوق‌العاده که به‌واقع می‌توان گفت جاذبه‌های طبیعی آن جزو زیباترین‌های ایران است.

برای رسیدن به این مناطق بکر و طبیعی پس از انتخاب جاده فیروزآباد به فراشبند، بعد از تنگ خرقه و قبل از دشت کیالک، درواقع بین تنگ خرقه و دشت کیالک بوده که می‌توان به این طبیعت وحشی دست‌یافت.

سیاهچال؛ منطقه‌ای با جاذبه‌های طبیعی بکر

سیاهچال نیز منطقه‌ای در این کوهستان فوق‌العاده می‌باشد که به واقع می‌توان گفت جاذبه‌های طبیعی آن جزو زیباترین‌های ایران می‌باشد.

برای رسیدن به این مناطق بکر و طبیعی پس از انتخاب جاده فیروزآباد به فراشبند، بعد از تنگ خرقه قبل از دشت کل و در واقع بین تنگ خرقه و دشت کل که ۳۰ تا ۳۵ کیلومتر از شهرستان فیروزآباد فاصله دارد، می‌توانید به این طبیعت وحشی برسید. البته حدود دو ساعت پیاده‌روی نیز نیاز دارد. هنگامی‌که از سمت تنگ خرقه به سمت باچون حرکت کنید، منطقه برز و سیاهچال در سمت راست شما قرار دارد.

سیاه‌چال نامی است که گذشتگان ما بر این قطعه زیبا از سرزمین ایران نهاده‌اند. قطعه‌ای که در واقع با از بین رفتن قطعه‌ای از بدنه خود به وجود آمده است. هر نابودی فنا نیست و این را در سیاه‌چال به وضوح می‌توان دید. سیاه‌چال قلبی تپنده در میان کوه‌های فیروزآباد است که صدای تپش آن را کوهنوردان و علاقه‌مندان به گردشگری در طبیعت، با گوش جان‌ودل می‌شنوند.

چهل چشمه، دیاری پر از آرامش

بهار که از راه می‌رسد صدای گوش‌نواز آب چشمه‌های سرازیر شده از چهل ‌چشمه و طبیعت زیبای آن‌که انواع گل‌های زیبا را همچون عروسی به دامن کرده است روح انسان را به نوازش و جسم را به بهشت پرواز می‌دهد.چهل چشمه، دیاری پر از آرامش.

آرامشی که در کمتر جای این دنیای خاکی می‌توانی به آن دست پیدا کنی، بهار از راه رسیده و صدای چهچهه پرندگان در سایه‌ساز درختانی که تاج شکوفه به سرکرده‌اند مرا برای سفر دوباره‌ای به این دیار زیبا به خود می‌خواند.

این منطقه در هر فصلی از سال، چشم‌انتظار گردشگرانی است که دوست دارند طبیعت بکر و زیبا و شگفتی‌های جهان هستی را نظاره‌گر باشند.

نگینی سرسبز بر پهنه سرزمین پارسیان به نام دالان بهشت فیروزآباد

دالان بهشت همواره به مانند نگینی سرسبز در پهنه سرزمین پارسیان همیشه استوار می‌درخشد. سرسبزی و لطافت طبیعت این گوشه از خاک خدا به‌گونه‌ای است که چشم آدمی بی‌اراده محو و مبهوت این همه زیبایی بی‌انتها می‌شود و آدمی تنها در این همه طراوت، لطافت و آرامش، عظمت قدرت خدا را می‌بیند.

اگر بخواهیم زیبایی‌های جای جای این منطقه خوش آب‌وهوا را به تصویر بکشیم می‌توان گفت گوشه گوشه از خاک این شهرستان همیشه سرسبز، به تنهایی خود قسمتی از بهشت خدا بر روی زمین است و زبان در معرفی این حجم از زیبایی و موهبت الهی باز می‌ماند.

دالان بهشت، تصوری زیبا از پدیده‌های طبیعی آفرینش

چشمه و رودخانه آب روان، زلال، سبک و گوارا که زیر درختان سرسبز آرامش را بی‌اختیار به بازدیدکنندگان و مسافران هدیه می‌کند.

زیبایی و طبیعت ذره‌ذره از خاک فیروزآباد ‌قدری گسترده‌تر بر دل نشسته است که می‌توان گفت تک‌تک مناطق این شهرستان خود به‌ تنهایی یک مرکز بزرگ گردشگری طبیعی در کشور محسوب می‌شود و برای دیدن زیبایی‌های بکر و طبیعی فیروزآباد سفرهای متعددی نیاز است.

انتهای پیام/س

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار