آئین نوحه نشسته سوگواری و عزاداری در میناب، به سبک مردمی که فرهنگشان با فرهنگ اعراب و به ویژه شیعیان آن سامان گره خورده با قدمتی بالغ بر 200 سال توسط شیعیان مدینه به بحرین و در نهایت به میناب رسیده است.
کد خبر: ۱۲۴۹۳۹
تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۵ 07 November 2015
به گزارش تابناک هرمزگان به نقل از خبرگزاری تسنیم، این سبک عزاداری که خاص مردم جنوب به ویژه هرمزگان است در بین مردم این وادی از طرفداران زیادی برخوردار است و به نوعی با فرهنگ و زندگی مردم  عجین شده است.
 
به گفته قدیمیان و پیرغلامان هرمزگانی این سبک عزاداری توسط شیعیانی که به دلیل ظلم و ستم حکام زمان خود از مدینه به بحرین هجرت کرده بودند بعدها با مهاجرت بحرینی ها به هرمزگان انتقال یافت و امروزه به یکی از پرطرفدارترین مراسمات مذهبی این مرز و بوم تبدیل شده است.
 
با جرأت می توان گفت هرمزگان با پیروی از این سبک بیشترین آمار برگزاری مراسمات و تجمعات عزاداری برای اهل بیت (ع) را دارا است.
 
آغاز کنندگان مراسمات عزاداری به این سبک با این باور که دوشنبه و جمعه در هر هفته به دلیل رخ دادن واقعه عاشورا و رحلت حضرت رسول (ص) از تقدس خاصی برخوردار است این دو روز را با احترام مجلس  عزا برپا کرده و با سردادن نوحه های محلی و استفاده از مقتل خوانی به سوگواری می پردازند.
 
استفاده حداکثری از این ظرفیت نه تنها در برگزاری عزاداری بلکه به نوعی اکثر تجمعات فرهنگی ،سیاسی و اجتماعی است که در برخی محلات با استقبال خانواده ها به صورت دوره ای در منازل نیز کشیده شده است.
 
در این راستا مردم هرمزگان به ویژه شهرستان‌های میناب، بندرعباس و بندرلنگه با توجه خاص به حسینیه ها ،تکایا و هیئت‌های عزاداری این اماکن را برای جذب جوانان و نوجوانان با هدف آموزش احکام و علوم دینی ،مذهبی مد نظر قرار داده و با استفاده از توان دستگاه های فرهنگی به دنبال تقویت این مراسمات هستند.
 
چند سالی است که با همین هدف، سنتی که با همت پیرغلامان و مقتل خوانان شهرستان میناب نسل به نسل ادامه یافته بود با اقدامی قابل تقدیر در قالب یک سوگواره و مسابقه  هر سال در مرکز شهرستان میناب برگزار می شود .
 
سوگواره نوحه‌های نشسته سنتی با استقبال جوانان و نوجوانان در شهرستان میناب باعث امیدواری بیشتر پیرغلامان در ماندگاری این سبک شده و تا  با حمایت آنان پنجمین سال برگزاری این سوگواره را پشت سربگذارد.
 
شهریار عبدالهی دبیر اجرایی این سوگواره در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه برای بقاء سبک نوحه های نشسته محلی همه هیئت های عزاداری باید همراهی کنند اظهار داشت: هیئت های عزاداری در همه مساجد و حسینیه ها باید روی به فرهنگ عزاداری بومی و محلی آورند تا مانع به فراموشی سپردن آن شود.
 
عبداللهی عزاداری به سبک نوحه‌های محلی نشسته "پا منبری" را بهترین شیوه عرض ارادت به ساحت سیدالشهدا(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) برشمرد و تصریح کرد: سبک‌هایی نظیر"فراقی، شیونی، حسینی، حسینی کهنه، قلندری، سرکوهی، ظهیری(زِهری) از سبک‌های قدیمی و مرسوم و ویژه میناب برای خواندن نوحه های محلی نشسته است که متاسفانه در آستانه فراموشی قرار دارند.
 
وی در ادامه بیان داشت: پنجمین سوگواره نوحه‌های محلی پامنبری در میناب طی روزهای 14 و 15 آبان ماه جاری با شرکت 30 گروه عزاداری و سینه زنی در حسینیه روستای شهوار از توابع بخش مرکزی میناب برگزار شد.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار