همدان نیز مانند سایر نقاط کشور فرهنگ تغذیه ای خاص خود را دارد و متاسفانه مردم آن پیشتاز مصرف مواد قندی هستند، به گفته کارشناسان بهداشتی این فرهنگ در استان همدان نیاز به اصلاح و تغییر دارد.
کد خبر: ۲۸۱۹۳
تاریخ انتشار: ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۵ 27 April 2015
همدان نیز مانند سایر نقاط کشور فرهنگ تغذیه ای خاص خود را دارد و متاسفانه مردم آن پیشتاز مصرف مواد قندی هستند، به گفته کارشناسان بهداشتی این فرهنگ در استان همدان نیاز به اصلاح و تغییر دارد. معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه آمار چاقی در استان همدان  بالا است، اظهارکرد: مصرف میوه، سبزی و کلسیم و پروتئین حیوانی و ریز مغذی ها در استان همدان پایین است.
به گزارش مهر، امروزه یکی از موارد مهم و بسیار تاثیر گذار در سلامت افراد و جامعه، سلامت و ایمنی غذا است و از همین رو شعار جهانی سلامت امسال نیز با عنوان «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» تعیین شده و به گفته کارشناسان نیز ریشه بسیاری از بیماری های موجود در جامعه غذا و مواد مصرفی است. بررسی ها نشان داده که مواد مصرفی ناسالم ریشه بیماری های موجود در جامعه است بطوریکه مواد مصرفی ناسالم هزینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و بهداشتی زیادی را برای جامعه ایجاد می کند. فرهنگ نادرست تغذیه و استفاده بی رویه از برخی مواد غذایی مضر و خطرناک و استفاده از انواع فست فود ها، کالری ها و مواد قندی و غیره همه و همه از جمله مواردی است که به افزایش برخی بیماری ها در جامعه دامن می زند. از سویی ناآگاهی افراد از تغذیه درست و سالم و ایمن غذا امری بوده که به این مشکل می افزاید هرچند هر جامعه و منطقه ای الگوی خاص خود را در تغذیه دارد که گاه این الگو می تواند درست یا غلط باشد که در صورت فرهنگ تغذیه ای غلط باید برای اصلاح آن اقدام کرد. در این میان نیز استان همدان به عنوان منطقه ای کوهستانی دارای فرهنگ غذایی خاص خود است که در برخی از این شاخص ها نیاز به تغییر دارد. جشنواره غذاهای سنتی ایران معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در این زمینه ، اظهار داشت: استان همدان در چند شاخصه مصرفی، مصرف بیش از اندازه و در چند شاخص دیگر نیز شاخصی پایینتر از حد نرمال دارد. حسین عرفانی در ادامه سخنانش با تاکید بر اینکه فرهنگ تغذیه در استان همدان باید اصلاح شود، افزود: انسان برای فعالیت در عرصه های مختلف نیاز به غذای سالم دارد و ایمنی غذا به معنای در اختیار قرار دادن غذای سالم برای فرد است. وی ابراز داشت: امنیت تغذیه نیز فراتر از ایمنی غذا بوده و به معنای در اختیار قرار دادن غذای سالم برای فعالیت مورد هدف فرد در جامعه است. معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه سخنانش تاکید داشت: استان همدان از نظر تغذیه و امنیت غذایی استان نسبتا امنی است. عرفانی با اشاره به اینکه استان همدان وضعیت شکننده ای در حوزه امنیت غذایی دارد، افزود: همه دستگاه ها و ارگان ها باید برای ارتقا سلامت  ایمنی غذا و تغذیه در استان با هم همکاری کنند. وی در مورد مصرف مواد لبنی در استان همدان گفت: سرانه مصرف مواد لبنی در استان همدان پایینتر از نُرم کشوری بوده و از سویی مسئله مهم در مصرف مواد لبنی استفاده از املاح معدنی و ریز مغذی ها در آن است که باید در استان همدان استفاده از لبنیات را به سمت استفاده از املاح معدنی هدایت کرد. همدانی ها در مصرف کالری، انرژی و چربی افراط دارند معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر اینکه بیشترین مواد قندی در استان همدان مصرف می شود، افزود: همدانی ها در مصرف کالری، انرژی و چربی افراط دارند. عرفانی با اشاره به اینکه چاقی در استان همدان نیز بالا است، ابراز داشت: مصرف میوه، سبزی و کلسیم و پروتئین حیوانی و ریز مغذی ها در استان همدان پایین است. وی با تاکید بر اینکه شاخص های تغذیه ای در استان همدان باید اصلاح شود، عنوان داشت: سال گذشته در کارگروه امنیت غذایی طرحی مبنی بر تهیه سند راهبردی سلامت در استان مطرح شد که این سند تدوین شده است. معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ادامه سخنانش بیان کرد: این سند دارای سه راهبرد است که شامل تولید مواد غذایی، عرضه مواد عذایی سالم و نظارت بر مواد غذایی از مرحله تولید تا مصرف است. جشنواره غذاهای سنتی ایران عرفانی با تاکید بر اینکه فرهنگ تغذیه همدان باید تغییر یابد، افزود: استان همدان از نظر تغذیه و امنیت غذایی استان نسبتا امنی است. معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان در مورد مواد غذایی فست فود ها نیز بیان کرد: فست فود ها جزو مواد غذایی ناسالم هستند که به ضرر انسان است و توصیه می شود که افراد کمتر از این مواد استفاده کنند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز با اشاره به شعار هفته سلامت «ایمنی غذا از مزرعه تا سفره» عنوان داشت: برررسی ها نشان می دهد که منشا عمده بیماری ها در مواد مصرفی است. حبیب الله موسوی بهار با بیان اینکه بارسنگینی از بیماری ها به خاطر مصرف مواد غذایی ناسالم است، افزود: مواد مصرفی ناسالم هزینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و بهداشتی زیادی را برای جامعه ایجاد می کند. موسوی بهار در خصوص استفاده از  ظروف یکبارمصرف بیان داشت: استفاده از این ظروف برای مواد سرد و خنک بلامانع بوده و ضرری ندارد اما استفاده از ظروف پلاستیکی برای مواد غذایی داغ و گرم به شدت خطرناک بوده و موجب واکنش شیمیایی این مواد می شود. استفاده از ظروف یکبار مصرف در بیمارستان ها جزو قانون بوده و این ظروف سلولزی هستند و بنابراین خطری ندارند. وی در مورد استفاده بیمارستان ها از ظروف یکبار مصرف برای سرو غذای بیماران نیز اظهار داشت: استفاده از ظروف یکبار مصرف در بیمارستان ها جزو قانون بوده و این ظروف سلولزی هستند و بنابراین خطری ندارند. مدیر کل دامپزشکی استان همدان نیز با بیان اینکه آلودگی غذا می تواند ویروسی و یا باکتریایی باشد، ابراز کرد: برخی بیماریها از طریق غذای دام به دام منتقل می شود و از این رو غذای دام بسیار در سلامت انسان موثر است. محمود رضا رسولی بیان داشت: حتی سمومی که برای دفع آفات استفاده می شوند می توانند به غذای انسان راه پیدا کنند و از این رو کنترل غذای دام در سلامت جامعه بسیار مهم است. وی با اشاره به اینکه پرورش بهداشتی دام تاثیر مستقیمی در سلامت غذا دارد، گفت: بسیاری از بیماری های ایجاد شده در انسان ریشه در خوراک دام دارد. جشنواره غذاهای سنتی ایران رسولی با اشاره به اینکه اداره دامپزشکی استان همدان پایش مانشیت دیلین را در ماهی قزل آلا انجام می دهد، بیان کرد: این ماده بسیار خطرناک در ماهی قزل آلا بوده که پایش آن در استان انجام خواهد شد. مدیر کل دامپزشکی استان همدان با اشاره به اینکه در سال گذشته ۱۱ هزار و ۵۶۳ تن گوشت قرمز سالم و بهداشتی به بازار همدان عرضه شده است، گفت: ۲۸ هزار و ۸۸۰ تن نیز گوشت سفید وارد بازار شد. رسولی از انجام ۷۰ هزار مورد بازرسی از مراکز عرضه و تولید مواد خام دامی خبر داد و عنوان داشت: ۷۰۹ تن گوشت غیر قابل مصرف و غیر بهداشتی در راستای انجام بازرسی ها  معدوم شده است.  هیچ محصول غیر پاستوریزه ای مورد تایید ارگان بهداشتی نیست رسولی در خصوص مواد لبنی محلی نیز گفت:  هیچ محصول غیر پاستوریزه ای مورد تایید ارگان بهداشتی نیست واداره دامپزشکی استان ۵۸ هزار مورد بازرسی را در مورد کیفیت شیر در محل های عرضه انجام داده است. وی با بیان اینکه بیشترین نگرانی مردم از آلودگی شیر و مواد لبنی انتقال بیماری تب مالت است، ابراز داشت: باید اذعان داشت که احتمال انتقال تب مالت از طریق مصرف مواد لبنی تنها هشت درصد است و در حال حاضر الگوی انتقال این بیماری به سمت تماس با دام آلوده تغییر کرده است. مدیر کل دامپزشکی استان همدان در مورد استفاده مردم از مواد لبنی پاستوریزه و بهداشتی گفت: در این مورد خواهان افزایش کیفیت مواد لبنی و کاهش قیمت محصولات هستیم که در زمینه استفاده از این محصولات موثر است. رسولی با اشاره به اینکه شاهد افزایش روز افزون تولید مرغ در استان هستیم گفت: هیچ گونه سوء مدیریتی در این زمینه انجام نشده است. با این تفاسیر و با توجه به اهمیت تغذیه و سلامت و ایمنی غذا در سلامت افراد و جامعه و تاثیر مستقیم آن بر بیماری ها می توان تاکید داشت که اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی در استان همدان علاوه بر آگاه سازی و تلاش مسئولین به اصلاح فرهنگ تغذیه بین مردم استان نیز بستگی دارد.
منبع: مهر
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار