اگرچه شرکت‌های دانش بنیان با توجه به ظرفیت‌های خود همچون اقتصاد مبتنی بر دانش بومی و اتکا به توان علمی و پژوهشی داخلی از ارکان بسترساز توسعه در چارچوب اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود و از سوی دیگر مقام معظم رهبری همواره تاکید بر آن دارند که «باید مسئله اقتصاد دانش بنیان و شرکت های دانش بنیان جدی گرفته شود، چراکه از این مسیر نه تنها مسائل و مشکلات حوزه‌های صنعتی، کشاورزی و ... را می‌توان حل کرد، بلکه می‌توان به میلیون ها جوان آماده به کار کشور کمک کنیم».
کد خبر: ۸۰۹۲۲۶
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۶ 28 December 2019

عضو هیئت مدیره انجمن شرکت‌های دانش بنیان استان اصفهان در این باره  می‌گوید: شرکت‌های دانش بنیان و به خصوص شرکت های فعال در حوزه فاوا در توسعه سهم بازار و دریافت پروژه های بخش دولتی وضعیت نامطلوبی دارند.

مسعود باطنی ادامه می‌دهد: فرایند ارجاع کارهای فاوا در بخش های دولتی نیاز به نظارت جدی و بازبینی مجدد دارد، چراکه این مسئله شرکت‌های حوزه فاوا مخصوصا شرکت‌های دانش بنیان را با مشکلات اساسی مواجه کرده است.

وی اضافه می‌کند: بازار محصولات و خدمات فاوا در بخش دولتی کشور بسیار قابل توجه و بزرگ است، اما به دلیل عدم تعریف درست پروژه های بخش دولتی نه تنها خود دولت به عنوان بهره بردار، این گونه پروژه ها را با چالش مواجه کرده بلکه موجب ضرر بزرگی در محیط کسب و کار فعالان بخش خصوصی حوزه فاوا شده است که از جمله آن می توان به مهاجرت متخصصان، تعطیلی شرکت‌ها، خروج ارز برای خرید محصولات و خدمات فاوا جایگزین و عدم رونق این بخش به خصوص حوزه سخت افزار اشاره کرد.

نبود نظارت در بخش ارجاع کار به شرکت های حوزه فاوا

وی توضیح می‌دهد: نخستین مشکل آن است که وقتی کارفرما برای ورود و در اختیار گرفتن یک راهکار مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات تصمیم می‌گیرد باید سند خواسته ها، شرح خدمات دقیق را در مجموع RFP دقیقی تهیه و تدوین شود تا بتوان در قدم بعدی پیمانکار مناسبی انتخاب کرد، چرا که میزان کیفیت پروژه ها، حجم، زمان وضعیت پروژه ها، ارتباط مستقیمی با شرح خدمات آن پروژه دارد.

عضو هیئت مدیره انجمن شرکت‌های دانش بنیان استان اصفهان اضافه می‌کند: تهیه شرح خدمات و RFP پروژه های فاوا باید توسط مشاور و یا تیم مشاوران متخصص و مجرب تهیه و تدوین شود، اما این بخش از کار که بسیار مهم و کلیدی است در بیشتر سازمان ها و دستگاه های دولتی توسط افرادی تهیه می شود که در برخی موارد حتی هیچ شناختی از آن ندارند. این نکته در صنعت فاوا بسیار عجیب به نظر می رسد اما در بدنه بخش دولتی ما مصادیق بی شماری دارد.

وی تاکید می‌کند: عدم تهیه RFP مناسب به طور قطع انتخاب پیمانکار را با مشکل مواجه خواهد کرد، چرا که پیمانکار نامرتبط با موضوع توان فنی، مدیریتی و مالی مورد نیاز پروژه را نخواهد داشت.

باطنی توضیح می‌دهد: وقتی که تعریف کاملی از پروژه‌ها نداشته باشیم و پیمانکار نامناسبی انتخاب کنیم، تکلیف نظارت بر پیشرفت پروژه نیز نامعلوم خواهد بود و به عبارتی هیچ نظارتی بر کیفیت و خروجی مورد انتظار نخواهیم داشت و این عواملی است که نه تنها موجب شکست پروژه‌های فاوا در بخش دولتی می‌شود، بلکه موجب هدر رفتن منابع کشور در این زمینه خواهد شد.

وی همچنین تاکید می کند: قوانین و مقررات خوبی در ارجاع کار حوزه فاوا داریم، اما نکته اساسی عدم رعایت برخی کارشناسان و مسئولان بخش دولتی در جاری سازی قوانین و مقررات است و سال هاست که ما از عدم نظارت کیفی و قانونی در بخش ارجاع کار به شرکت های حوزه فاوا رنج می بریم.

عمر کوتاه شرکت های دانش بنیان

وی تصریح می کند: نگاه واقع بینانه و کارشناسانه به نمودار رشد شرکت های دانش بنیان حوزه فاوا بیانگر آن است که متاسفانه تعداد قابل توجهی از این شرکت ها عمر کوتاهی دارند.

عضو هیئت مدیره انجمن شرکت های دانش بنیان استان اصفهان همچنین با بیان اینکه پروژه های بزرگ ملی به شرکت های بزرگ حتی در اصفهان داده نمی شود، می‌گوید: این گونه پروژه‌ها از مسیر درست ارجاع کار نمی‌گذرند در حالیکه توانمندی قابل توجهی در استان داریم و حتی پیمانکارانی داریم که با داشتن رزومه های فنی بسیار درخشان در خارج کشور، در گرفتن پروژه های داخلی در نظر گرفته نمی شوند و به راحتی از توان فناورانه آنها چشم پوشی می شود.

وی با اشاره به مشکلات شرکت های دانش بنیان در بخش مالیات و بی توجهی دولت نسبت به این موضوع، تاکید می‌کند: با وجودی که دولت در ابتدا شعار معافیت از مالیات را برای شرکت‌های دانش بنیان سر داد، اما آرام آرام شعار را به سمت دریافت مالیات سوق داد. متاسفانه امروز با قانون، قانون را برمی دارند در حالیکه روش ها و فرایند دریافت مالیات از شرکت های دانش بنیان با قوانین ما مطابقت ندارد.

عدم مدیریت صحیح چالش بسیاری از شرکت های دانش بنیان

وی در خصوص طرح نوآفرین برای حمایت از دانش بنیان ها و استارتاپ ها، می گوید: از دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی تا امروز طرح های خوبی برای حمایت از شرکت های ICT ارائه شده است، اما در عمل این طرح ها در دست افرادی است که در مقام اجرا ناآگاه به شرایط این شرکت‌ها هستند.

باطنی در خصوص مشکلات مالی شرکت های دانش بنیان نیز، اظهار می‌گوید: وجود مشکلات مالی به خصوص مسائل بانکی در حوزه دانش بنیان ها به دلیل عدم مدیریت درست در برخی این شرکت ها بر می گردد. شرکت های دانش بنیان با مدیریت درست باید بداند به وام نیاز دارد یا خیر؟ اما وقتی در شرکت دانش بنیان مدیریت قوی نداشته باشیم اگر وامی تخصیص یابد، آنها بدون محاسبه و شناخت از توان پرداخت خود تسهیلات را دریافت می کنند و در گرداب مشکلات بانکی گرفتار می‌شوند.

چالش های بانکی پیش روی شرکت های حوزه آی تی

وی همچنین با تاکید بر اینکه البته بانک ها به شرکت‌های حوزه آی تی تسهیلات مناسب نمی دهند، تصریح می کند: در اصل نظام بانکی کشور اهمیتی برای شرکت های آی تی سی قائل نیستند و یا حتی صندوق نوآوری و شکوفایی برای پرداخت تسهیلات همانند بانک ها تضامین سنگینی در نظر می‌گیرد و با وجودی که این صندوق به نوعی بانک تخصصی دانش بنیان‌ها بود و در کاغذ قرار نبود چنین وثیقه ای طلب کند.

عضو هیئت رئیسه انجمن شرکت‌های دانش بنیان استان اصفهان با اشاره به نقاط قوت شرکت‌های دانش بنیان‌ها در کشور، توضیح می‌دهد: با وجود تمام مشکلات، دانش بنیان ها هر کجا که محصولی ارائه کردند، نیاز کشور مرتفع شده است و امروز در حوزه‌های مختلف از جمله نانو، بایو، فولاد و ... فعال هستند و بایدمسائل آنها را با دقت مرتفع کرد.

منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :