علت‌حادثه‌خونبار‌سقوط‌بالابر‌در‌بلوار‌كشاورز‌اصفهان

تابناک: پس از وقوع حادثه خونبار سقوط بالابر در يك مجتمع نيمه ساز واقع در بلوار كشاورز اصفهان و كشته شدن ۸ كارگر، بازرسان اداره كار اصفهان به بررسي زواياي مختلف علت وقوع اين حادثه پرداختند و در نهايت مشخص شد كه پیمانکار، آسانسور نفربر را که مالک به منظور جابجایی کارگران بين طبقات، در اختیار پیمانکار گذاشته بوده بود، متوقف كرده و کارگران به‌دلیل ارتفاع زیاد ساختمان از بالابر حمل بار براي رفت و آمد به طبقات مختلف ساختمان استفاده می كردند و متأسفانه مالک و پیمانکار نیز با وجود اطلاع از اين موضوع، جلوگیری‌های قطعی و لازم را به‌عمل نیاوردند.
کد خبر: ۱۱۵۳۴
تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۳ 08 March 2015
به گزارش تابناک به نقل از ايمنا، حدود ساعت ۱۱ و ۴۵ دقيقه روز سه‌شنبه ۲۸ بهمن ماه سال جاري بود كه خبر از يك اتفاق تلخ و ناگوار در اصفهان داده شد؛ ۹ كارگر هنگامي كه سوار بر يك بالابر حمل بار در ساختماني نيمه ساز واقع در محدوده بلوار كشاورز اصفهان بودند، بر اثر جدا شدن سيم بكسل بالابر از قرقره آن، از ارتفاع حدود ۳۰ متري به پايين سقوط كردند كه متاسفانه ۸ نفر از آنها جان خود را از دست دادند و يك نفر ديگر كه كارگري ۳۰ ساله بود به شدت مجروح و به بيمارستان منتقل شد.

بلافاصله پس از وقوع اين حادثه تاسف‌بار، بازرسان دستگاه‌هاي مربوطه، بررسي‌هاي لازم براي كشف علت را آغاز كردند؛ تا اينكه امروز خلاصه‌اي از گزارش حادثه برج های مسکونی سپهر از سوي اداره بازرسي اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي اصفهان اعلام شد.

متن اين گزارش به شرح زير است:

"براساس بررسی های به عمل آمده مجتمع مسکونی در دست احداث مشتمل بر ۱۷۳/۲۷۲ متر مربع زیربنا و ۱۵ بلوک و ۱۶۲۰ واحد مسکونی و تجاری مطابق پروانه ساختمانی اخذ شده از شهرداری منطقه ۵ می باشد. مالک اجرای عملیات نازک کاری تعدادی از بلوکهای مجموعه ازجمله بلوک u۱۱ که مشتمل بر ۱۹ سقف، ۱۱۲ واحد مسکونی و زیربنای ۱۴۵۰۰ مترمربع در ضلع شمالی مجموعه برجهای سپهر واقع شده است (حادثه در آن محل به وقوع انجامیده) را به یکی از شرکتهای انبوه ساز استان واگذار می نماید.

به منظور تأمین مصالح ساختمانی در سطح طبقات مختلف، مالک اجرای عملیات طراحی تهیه و نصب و راه اندازی بالابرهای حمل مصالح ازجمله بلوک u۱۱ را به فردی واگذار می نماید که فاقد گواهی و مجوزهای مربوطه در زمینه طراحی و ساخت و تولید بالابر از مراجع ذیصلاح می باشد.

بالابر عامل وقوع حادثه طی صورتجلسه ای در اواسط سال ۱۳۹۱ پس از گذراندن دوره آزمایشی ۱۰ روزه از طرف سازنده درحضور نمایندگان مالک تحویل پیمانکار قرار می گیرد، این در حالی است که کلید فرمان بالابر مذکور داخل کابین طراحی و تعبیه شده است و عملاً با شرایط موجود امکان فرماندهی بالابر بلوک u۱۱ از خارج از کابین مقدور نبوده است و این موضوع مستلزم حضور یک نفر اپراتور در زمان جابجایی داخل کابین می باشد.

تعمیر و نگهداری بالابر مورد نظر از حدود دو سال پیش تاکنون از طرف پیمانکار برعهده فردی بصورت شفاهی قرار گرفته است که فاقد صلاحیت و گواهی کار لازم در این خصوص می باشد و امور نگهداری و تعمیرات بالابر بنابر درخواست پیمانکار و بدون برنامه زمانبندی شده توسط فرد مذکور انجام می گرفت.

حدود ساعت ۱۱:۴۵ روز سه شنبه مورخ ۲۸/۱۱/۹۳ تعداد ۹ نفر از کارگران پیمانکار در طبقات مختلف بالایی بلوک سوار بر کابین بالابر شده که در حین حرکت کابین به سمت پایین حدود طبقه دهم سیم بکسل بالابر که در زمان بازرسی سالم بود از روی قرقره و متعلقات منصوب بر روی کابین خارج شده و کابین بصورت سقوط آزاد به طرف پایین سقوط می کند و موجب آسیب دیدگی یکی از کارگران و فوت سایر کارگران می گردد.

لازم به توضیح است در زمان وقوع حادثه عملیات ساختمانی در تعدادی از بلوکها (۵بلوک) تمام و آماده تحویل بوده و در بلوک u۱۱عملیات ساختمانی نازک کاری از طبقات فوقانی به سمت پایین در حال انجام بوده بنابراین ساختمان دارای پلکان ایمن و آسانسور نفربر آماده به کار بوده ولی بنابر دلایل غیرموجه پیمانکار آسانسور نفربر را که مالک به منظور جابجایی کارگران در طبقات دراختیار پیمانکار گذاشته بوده است متوقف نموده و کارگران به‌دلیل ارتفاع زیاد ساختمان از بالابر حمل بار جهت رفت و آمد به طبقات مختلف ساختمان به صورت روال روزمره استفاده می نموده اند و متأسفانه مالک و پیمانکار نیز از این موضوع مطلع و جلوگیری های قطعی و لازم را به‌عمل نیاورده اند.

علل بروز حادثه:
۱- جداشدن سیم بکسل بالابر از روی قرقره منصوب بر روی کابین در پی خارج شدن شفت قرقره از محل خود؛ ناشی از طراحی ناقص و غیر ایمن دستگاه بالابر مذکور و عدم پیش بینی موارد فنی برای جلوگیری از خروج شفت از محل قرارگیری از سوی طراح و سازنده دستگاه بالابر در پی واگذاری عملیات طراحی و ساخت و نصب دستگاه به فرد فاقد صلاحیت و گواهیهای لازم در زمینه مربوطه از سوی مالک.

بند ۸-۱۳-۲ مقررات ایمنی ساختمان و نصب آسانسور مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (استاندارد شماره۱-۶۳۰۳ ملی ایران)، بند ۱۵-۲-۲-۴-۱ مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان، بند ۱۵-۲-۶-۱ مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان و بند ۱۲-۶-۲-۲ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان، بند ۱۵-۱-۱-۱۲ مبحث پانزدهم مقررات ملی ساختمان).

2- عملکرد ناقص ترمز ایمنی (پاراشوت) دستگاه بالابر جهت جلوگیری از سقوط کابین ناشی از واگذاری عملیات نگهداری و تعمیرات بالابر حمل بار از طرف پیمانکار به فرد فاقد صلاحیت و گواهی کار در این خصوص؛
(نقص بند۱۲-۶-۲-۹ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان و بند ۹-۸-۱-۱ مقررات ایمنی ساختمان و نصب آسانسور مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ( استانارد شماره۱-۶۳۰۳ ملی ایران) ماده ۳ آئین نامه ایمنی امور پیمانکاری، نقض ماده ۲۶ آئین نامه ایمنی کارگاههای ساختمانی)

3-عدم نظارت مؤثر از سوی پیمانکار بر جلوگیری از استفاده کارگران از بالابر حمل بار با عنایت به اینکه استفاده از بالابر توسط نفرات به جهت خارج از دسترس نمودن آسانسور نفربر موجود در بلوک u۱۱ از سوی پیمانکار متداول بود.

(نقص بند ۱۲-۶-۲-۱۶ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان و ماده ۳۸ آئین نامه ایمنی کارگاههای ساختمانی ۹

4- عدم نظارت مؤثر مالک (سازنده) بر عملکرد ایمن پیمانکار درخصوص نحوه استفاده ایمن از بالابر بلوک u۱۱
(نقض بند ۱۲-۱-۵-۱ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان، نقض ماده ۹ آئین نامه ایمنی امور پیمانکاری)

5- بی مبالاتی سازنده بالابر درخصوص پذیرش عملیات طراحی، ساخت و نصب دستگاه بالابر به شکل ناایمن علی‌رغم فقدان صلاحیت و مجوزهای لازم در این زمینه.

(نقض ماده ۲ آئین نامه ایمنی امور پیمانکاری)

6- تعبیه کلید فرمان در داخل کابین از سوی طراح و سازنده بالابر و الزام حضور یک نفر به عنوان اپراتور در داخل کابین باتوجه به باربر بودن بالابر.

(نقض ماده ۱۲۶ آئین نامه ایمنی ساختمان کارگاهها)

7- بی مبالاتی فرد تعمیر و نگهداری درخصوص پذیرش امور نگهداری و تعمیرات دستگاه بالابر بدون داشتن مجوزهای لازم در این زمینه.
(نقض ماده ۲ آئین نامه ایمنی امور پیمانکاری)"
منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار