خوراکی که مفید نیست
شاید علت اینکه تصور میشود ژله هم استخوانساز است از اینجا نشئت گرفته باشد که ژلاتین به تنهایی میتواند در تحکیم استخوان و غضروفسازی و ویتامینهای مورد نیاز بدن موثر و برای سلامت پوست و مو و سایر بافتهای بدن مفید باشد. هرچند که در تهیه ژلههای خوراکی پایه اصلی از ژلاتین است اما مواد افزودنی بهویژه رنگهایی که ژلهها و پاستیلها اضافه میشود نمیتواند مفید باشد. از سوی دیگر این دلیلی پذیرفتنی نیست که انواع و اقسام ژلهها و پاستیلها را به صرف اینکه خاصیت ژلاتینی دارند، جایگزین مواد مورد نیاز بدن کودکان کنیم.
پروتئین اصلی را تهیه کنید
والدین تصور میکنند با تهیه و خوراندن ژله یا پاستیل بخشی از پروتئینی را که کودک نیاز دارد، مرتفع میشود. این در حالی است که نوع پروتئینی که در ژله و پاستیلها وجود دارد بسیار کمتر از پروتئین گوشت، شیر و تخممرغ است و تمام مواد ضروری برای بدن را ندارد. همچنین این نوع خوراکیها در مقایسه با سایر پروتئینها از ارزش غذایی کمی برخوردار است و منبع کافی و کاملی برای تامین کلسیم و سایر ریزمغذیهای مورد نیاز بدن نیست، بنابراین نه تنها انواع پاستیلها و ژلهها را نمیتوان جایگزین دیگر مواد غذایی کرد؛ بلکه باید در مصرف آنها جانب اعتدال را رعایت کرد.
عامل بیاشتهایی کودکان
خوردن نوعی لذت محسوب میشود و نمیتوان کودک را از این لذت محروم کرد. اما اگر کودک به مصرف این گونه تنقلات عادت کند یا جایگزین وعده اصلی غذاییاش شود مشکلاتی را برای او به دنبال دارد. ژله و پاستیلها ارزش غذایی خاصی ندارند و در صورتی که به عنوان میانوعده و آن هم یک یا دو بار در هفته در اختیار کودک قرار بگیرد مناسب است. درصورتیکه مصرفشان هر روزه و به صورت عادت تبدیل شود میتواند کماشتهایی و ازدستدادن میل غذا خوردن کودک را به دنبال داشته باشد.
زمینهساز حساسیتها
پاستیل و ژلهها برای اینکه آب و رنگ خوبی داشته باشند از رنگها خوراکی در تهیه آنها استفاده میشود. این رنگها میتواند زمینهساز مشکلات از قبیل بروز آلرژی، حساسیت و کهیر باشد. این مشکلات نیز از خوردن هر روز و زیاد این خوراکیها به وجود میآید.
میوهای یا نوشابهای
این دو خوراکی درصورتیکه سالم تهیه شده باشند میتواند از سایر هلههولهها برای کودکان مفیدتر باشند. زیرا شیرینی کمتری در آنها بهکار رفته است. اما آنچه در بازار وجود دارد گاه استاندارها را رعایت نمیکنند به همین خاطر هیچ فرقی بین پاستیلهای نوشابهای و میوهای وجود ندارد و فقط اسانس استفاده شده در آنها با هم تفاوت دارد.
پاستیل با ارزش تغذیهای فراوان درست کنید
اگر میخواهید بچهها تغذیه سالمی داشته باشند، انواع مغزها، میوه و سبزیها را در برنامه غذاییشان بگنجانید و با استفاده از مخلوط آبمیوههای طبیعی با ژلاتینهای استاندارد، ژله خانگی تهیه کنید. میتوانید علاوه بر آبمیوههای طبیعی، انواع میوهها یا بستنی را نیز به ژله اضافه کنید.
هرچند بهتر است به جای اینکه ذائقه کودک را به چنین خوراکیهایی عادت دهید، ترکیبی از انواع مغزها یا مخلوطی از سالاد میوه ترکیب میوهها همراه با کنجد، بادام یا گردو را در برنامه غذایی او بگنجانید و به عنوان میان وعدهای سالم در اختیارش قرار دهید تا قسمتی از نیازهایش به انواع ریزمغذیها تامین شود زیرا توان مقاومتی کودکان امروزی در مقابل عوامل بیماریزا و آلودگیهای احتمالی به دلیل بدغذایی، کمخوابی و رعایتنکردن تناسب در مصرف موادغذایی، بسیار ضعیف است و معمولا بعد از سن ٣سالگی، مصرف تنقلات و کمتحرکی در کودکان باعث چاقترشدن آنها میشود بنابراین زمانی که میتوان کودک را به خوردن انواع مغزها تشویق کرد، لزومی ندارد خوراکیهایی مانند ژله را در برنامه غذایی آنها گنجاند.
توصیهای به والدین
اگر کودکتان به خوردن هلههوله عادت کرده است نمیتوانید آن را در یک اقدام فوری و ضربتی از او بگیرید. بلکه باید بسترسازی کنید و به صورت غیرمستقیم در این زمینه فرهنگ نخوردن خوراکیهای کمارزش را به او آموزش دهید. در غیر اینصورت کودک با والدین برای خرید و خوردن آن لجبازی خواهد کرد.