گفت و گو با تابناک یزد؛
مسئول مرکز تحقیقات خون و سرطان استان یزد گفت:در استان يزد از هر 100 هزار نفر 113 نفر به سرطان مبتلا مي شوند که از این میان سرطان پوست شايعترين سرطان در استان است.
کد خبر: ۳۵۰۷۷
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۹ 14 May 2015
به گزارش تابناک یزد، حتما بسیار شنیده اید که سرطان یک بیماری مولتی فاکتوریال است، یعنی عوامل مختلفی دست به دست هم داده و این بیماری را ایجاد می کند. به طور مثال می توان گفت در استان یزد عمده ترین عامل بروز سرطان عواملی همچون مصرف کم میوه و سبزیجات و فعالیت بدنی کم شناخته شده اند چراکه استان یزد در موارد ذکر شده رتبه اول و از نظر چاقی رتبه دوم را در سطح کشور دارد. در این خصوص گفت و گویی داشتیم با «اعظم السادات هاشمی» مسئول مرکز تحقیقات خون و سرطان استان یزد و نظر وی را در خصوص عمده دلایل بروز سرطان در استان یزد جویا شده ایم.
لطفا با تفکیک جنسیت بیان کنید چند نفردریزد مبتلا به سرطان هستند؟
در استان يزد از هر 100 هزار نفر 113 نفر به سرطان مبتلا مي شوند که از این میان سرطان پوست شايعترين سرطان در استان است همچنین طبق آمار شيوع سرطان پستان در زنان استان 8 برابر كشور است ضمن اینکه در استان يزد، سرطان پوست شايعترين سرطان در مردان و سرطان پستان رايجترين سرطان در زنان محسوب می شود.
روند بروز بیماری سرطان درسال جاری نسبت به سال گذشته در یزد چگونه بوده است؟
هرچند یزد به طور کلی جزء مناطق با شیوع بالای سرطان به حساب می‌آید ولی چند نکته را باید در نظر داشت، اول اینکه شیوع اغلب سرطان‌ها در دنیا به علت زندگی صنعتی و تماس بیشتر با مواد سرطان زا و همچنین مراجعه سریع‌تر بیماران برای درمان به علت رشد فرهنگ و تشخیص زود‌تر سرطان به علت پیشرفت تکنولوژی درحال افزایش است، یزد نیز با داشتن پزشکان مجرب و تجهیزات نسبتا خوب، در تشخیص به موقع سرطان و درمان آن موفق عمل کرده است.آمار سرطان در دنیا به علت تغییر سبک زندگی رو به افزایش است. در مورد افزایش شیوع سرطان در یزد تحقیق قابل استنادی صورت نگرفته و این آمارهای موجود چون بر اساس آمار پاتولوژی است. از سوی دیگر استان یزد نیز مرکز درمان سرطان محسوب می‌شود بنابراین به طور قطع آمار را بالا‌تر از میزان واقعی سرطان نشان می‌دهد.
آیا صنعتی بودن ارتباطی با افزایش ابتلا به سرطان در یزد دارد؟
مدرن و صنعتی شدن کشورها، با تولید گازها و ذرات آلوده معلق در هوا همراه بوده است که فضایی برای نفس کشیدن باقی نمی‌گذارد و استشمام هوای پاک را که همواره مایه شادمانی زندگی بشر بوده، به آرزویی دست نیافتنی تبدیل ‌کرده است.آمارهای جهانی نیز موید این مساله است که سالانه حدود 4.5 میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. در کشورمان نیز بر اساس گفته‌های رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، 2 هزار و 527 ایرانی به علت آلودگی هوا جانشان را از دست داده اند ضمن آنکه 2 هزار و 522 بیمار قلبی و 4 هزار و 525 بیمار تنفسی همزمان با آلودگی هوا در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند.
نتایج منتشر شده آخرین تحقیقات سازمان بهداشت جهانی و آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (‌IARC) نیز واقعیت جدیدتری را در این زمینه دراختیارمان قرار داده است. این نتایج به ما می‌گوید که در سال 2010 حدود 223 هزار نفر در سرتاسر جهان در اثر ابتلا به سرطان ریه جان خود را از دست دادند که بیش از نیمی از آنها از ساکنان کشورهای شرق آسیا و چین بوده‌اند. تا پیش از این IARC برخی از ذرات معلق آلودگی هوا از قبیل دود دیزل را به عنوان مواد سرطان‌زا اعلام کرده‌ بود اما در این گزارش جدید تمامی ترکیبات موجود در آلودگی هوا به عنوان مواد سرطان‌زا معرفی شده‌ است. بر اساس لیستی که از آلوده‌ترین شهر‌های جهان ارائه شده است شهرهای اهواز در ایران، اولانباتار در مغولستان، سنندج در ایران، لودیانا در هندوستان، کوئتا در پاکستان، کرمانشاه در ایران، پیشاور در پاکستان، گابورونه در بوتسوآنا، یاسوج در ایران و کانپور در هندوستان به ترتیب 10 شهر آلوده جهان هستند.
نقش آلودگی هوا درشیوع سرطان دراستان یزد چیست؟
افزایش آلودگی‌ هوا و شیوع برخی سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی رابطه معناداری وجود دارد، افزایش شکل های بدخیم انواع سرطان‌ها ناشی از افزایش آلاینده‌های محیطی رابطه معنا دار وجود دارد.
آیا افزایش آمار بالای سرطان دریزد را تایید می‌کنید؟
آمار سرطان در دنیا به علت تغییر سبک زندگی رو به افزایش است. در مورد افزایش شیوع سرطان در یزد تحقیق قابل استنادی صورت نگرفته و این آمارهای موجود بر اساس آمار پاتولوژی است. از سوی دیگر استان یزد نیز مرکز درمان سرطان محسوب می‌شود بنابراین به طور قطع آمار را بالا‌تر از میزان واقعی سرطان نشان می‌دهد.
آیا میزان شیوع سرطان با سن هم ارتباط دارد؟
افزایش مرگ و میر ناشی از سرطان و کاهش سن ابتلا به سرطانها در کشور، باعث شده که جامعه پزشکی نسبت به شیوع این بیماری در سنین جوانی و میانسالی هشدار دهد.
سرطان به عنوان یکی از شایعترین علل مرگ و میر افراد در دنیا و ایران شناخته شده و هر سال تعداد زیادی از موارد فوتی در اثر عوارض بدخیم این بیماری اتفاق می افتد. سن بروز سرطان معمولا سنین بالای 50 سال است، اما در سالهای اخیر سرطان‌های دستگاه گوارش و مجاری تنفسی در افراد زیر 30 سال نیز مشاهده می‌شود که این امر به دلایل استعمال دخانیات، دیگر مواد مخدر و استفاده رو به گسترش غذاهای آماده (فست‌فودها) است.
آیا شیوع سرطان با توجه به شرایط جغرافیایی متفاوت است؟
به طور مثال سرطان معده یکی از بیماریهای شایع در سراسر جهان است ولی در بعضی از مناطق شیوع بالاتری دارد. این مناطق شامل ژاپن، چین ، شیلی، ایرلند و نواحی شمال ایران است. بیشتر در سنین بالای 60 سال دیده می شود ولی در سنین پایین تر نیز امکان بروز دارد. این بیماری بیشتر در افرادی دیده میشود که از نظر اجتماعی و اقتصادی در طبقات پایین جامعه هستند و مشخص شده است در بروز این بیماری عوامل محیطی تأثیرگذارند و این عوامل از سنین کودکی در فرد اثر کرده و او را در سنین بزرگسالی دچار این بیماری می سازد.
مصرف طولانی مدت غذاهای نمک زده، دودی و خشک شده که حاوی مقادیر زیادی نیترات هستند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهند. این غذاها که سوسیس و کالباس و ماهی دودی را نیز شامل می شود به علت تبدیل نیترات به نیتریت توسط باکتری های معده می توانند سرطان زا شوند.
آیا سرطان‌ها قابلیت پیشگیری ودرمان دارند؟
کشف سرطان قبل از بروز علامت تاثیر موثری در درمان سرطان دارد، چرا که با کشف سرطان در این مرحله درمان موثر‌تر و بهبودی صد در صد است.
از روش‌های پیشگیری و کاهش سرطان بگویید؟
خبر خوب آنكه بسياري از سرطانها قابل پيشگيري اند. تعدادي از اين بيماري ها نيز اگر به موقع تشخيص داده شوند كاملا قابل درمان خواهند بود. نيمي از افرادي كه به سرطان مبتلا مي شوند فرصت خوبي براي زنده ماندن دارند.بسياري از علل بيماري سرطان و اقداماتي كه در جهت كاستن از خطرات شان است شناخته شده است. در حال حاضر بسياري از سرطانها چون زود تشخيص داده مي شوند مي توان بيمار را تا حد زيادي زنده نگهداشت و بيمار مي تواند به زندگي خود ادامه دهد اين مهم با انجام خود آزمايي و غربالگري امكان پذير است.
مهمترین علائم بروز سرطان چیست؟
مهم ترين علايمي كه بايد مورد توجه باشد و با يافتن هركدام از آنها به پزشك مراجعه شود، وجود توده در هرجايي از بدن مانند پستان يا بيضه،تغيير در يك خال پوستي،زخمي كه بهبود نمي يابد،سرفه يا گرفتگي صدا به طور مداوم،سوء هاضمه يا اختلال در بلع بطور مداوم، تهوع يا سرفه خون آلود،تغيير در عادات طبيعي روده مانند اسهال يا يبوست به طور دائم،وجود هرگونه خون در ادرار يا مدفوع و هر خونريزي غير طبيعي واژينال،کاهش وزن غير قابل توجيه و بي اشتهايي غير قابل توجيه ضمن اینکه باید در نظر داشت وجود هريك از علايم ذکر شده  به معني وجود سرطان نيست اما بايد فورا به پزشك مراجعه شود تا وضعيت موجود كاملا ارزيابي شود. بايد دانست پيشگيري از سرطان محدود به سن خاصي نيست و بايد با تغييرات تدريجي در مسير زندگي سعي در اصلاح شيوه زندگي خود و جامعه داشت.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار